12-12-12: dag van de onafhankelijke boekhandel met Confituur.

Aalst (redactie/mas) Bijna alle onafhankelijke boekhandels in Vlaanderen verenigen zich onder de naam ‘Confituur’. Op die manier willen ze sterken staan tegenover uitgevers en overheid.

Zes onafhankelijke boekhandels uit Oudenaarde, Brugge, Mechelen, Kortrijk en Gent hebben hun schouders gezet onder het ‘kleurrijk verbond ‘Confituur’. Uit liefde voor het vak en omdat ze overtuigd zijn van het belang van de boekhandel in de stad, klinkt het.

Ze verstuurden twee weken geleden een brief naar hun collega’s en kregen veel bijval, want bijna iedereen wilde zich aansluiten bij ‘Confituur’. 30 van de ongeveer 33 onafhankelijke boekhandels in Vlaanderen zijn nu lid.

“We kozen voor die naam omdat confituur alle soorten fruit bevat, het is een smeltkroes van kleuren, formaten en smaken. Onze Confituur is dat ook: het is een verzamelplaats van alle soorten boekhandels met verschillende accenten, ambities, middelen en mogelijkheden”, zegt Paul Luyten van boekhandel Walry in Gent.

Het is niet de bedoeling dat Confituur de opvolger wordt van Colibro, het samenwerkingsverband van onafhankelijke boekwinkels dat vorig jaar ter ziele ging, na 13 jaar.

Het is wél nuttig om een gezamenlijk pleidooi te houden, in tijden van verminderde verkoop, bij de overheid, Boek.be, het Vlaams Fonds voor de Letteren en de uitgeverijen.

12 december is tot ‘Dag van de Onafhankelijke Boekhandel’ uitgeroepen en alle klanten van de 30 boekhandels van het nieuwe verbond ‘Confituur’, krijgen dan het gratis verhaal over boeken en boekenwinkels ‘Wie slim is vist hier’ van Marc Didden cadeau.

Net zoals confituur alle soorten fruit bevat, is het nieuwe verbond dat dertig Vlaamse onafhankelijke boekhandels op de Antwerpse Boekenbeurs boven de doopvont hielden, een smeltkroes van vaak erg verschillende boekenwinkels. En net zoals confituur een vaste waarde op tafel blijft, willen de onafhankelijke boekhandels met hun nieuwe alliantie hun blijvende economische en culturele belang in de verf zetten. Vandaar de verrassende naamkeuze voor hun nieuwe samenwerkingsverband

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here