A.B-C laat Aalstenaars Brussel ontdekken

A.B-C in de Sint-Hubertusgalerij, van dezelfde architect van het station Aalst.
A.B-C in de Sint-Hubertusgalerij, van dezelfde architect van het station Aalst.

Aalst (redactie/mas) De Aalst.Brussel-Connectie (A.B-C) wil Aalstenaars o.a. het unieke en veelzijdige karakter van Brussel leren ontdekken. Tijdens de eerste activiteit ontdekten de ‘Vrienden van A.B-C’ het ontstaan van het historische Brussel, gekoppeld aan de grootste kersmarkt, Winterpret, van West-Europa. Belg.be reisde mee.

Alleen al de trein nemen op een zondag naar Brussel is een belevenis. Een overvolle trein op zondagnamiddag verwacht je niet. Het was dan ook op de koppen lopen in onze hoofdstad. De klassieke bezoeker, maar ook veel nieuwsgierigen die de postmoderne kerstboom zelf willen zien op de Grote Markt.

Als je het ons vraagt, een gedrocht, zeker overdag. In het donker valt het in de feeërieke lichtshow aardig mee.

De A.B-C gids legde onder meer de link met Aalst. Zo ontdekten we dat de mooie koningsgalerij Sint Hubert dezelfde architect heeft van het Aalsterse station. De ‘Vrienden van A.B-C’ weten nu ook de kleerkast van Manneken Pis te vinden, met het kostuumpje van de Aalsterse Ajuinboer.

De Dansaertstraat, voor velen een gehoord begrip, kreeg nu ook een gezicht, met de mooie Nederlandstalige boekhandel Passa Porta, en de vele al dan niet betaalbare kledingzaken.

De Markten, het Vlaams cultuurcentrum in de Brusselse Vijfhoek, het centrum van de historische stad, was het vertrekpunt om de kerstmarkt onveilig te maken. Voor elk wat wils.

“We ontdekten een leuk cafeetje” wist Lut te vertellen. In Estaminet Sint Nicolaas hielden we halt voor een warme chocomelk of koffie. In een gezellig, door een Aalstenaar versierde kroeg, ontdekten we van alles en nog wat over Sinterklaas. Een leuke verrassing op een boogscheut van de Grote Markt in de Korte Boterstraat naast de gelijknamige Sint-Nicolaaskerk.

Louis bedankte terug in het station van Aalst met de woorden: “Zonder A.B-C had ik Brussel nooit meer ontdekt. Mijn vrouw en ik durven alleen niet meer naar die toch wel mooie stad. We lopen er verloren en hebben er ook wel een beetje schrik. Met jullie heb ik veel geleerd en had ik ook een veilig gevoel.” Coördinator Ann Renneboog glunderde.

Op 16 maart gaat A.B-C opnieuw naar Brussel. Dan ontdekken ze Matongé met haar geschiedenis, haar unieke Afrikaanse cafeetjes en de lekkere zuiderse keuken.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here