Stijging van de gas en elektriciteitsprijzen is een begin

Voorspelde prijsstijging elektriciteit is slechts topje van de ijsberg

“De huidige stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen is nog maar het begin.” Dat zegt Kamerlid en energiespecialist Bert Wollants van de N-VA in een reactie op de berichten in De Tijd dat de prijzen voor gas en elektriciteit vanaf 1 januari zullen stijgen omdat de prijsbevriezing dan afloopt. ” De N-VA krijgt dus gelijk: wij zijn altijd blijven zeggen dat de prijsbevriezing niet zou werken”, zegt Bert Wollants.

Wollants: “Met de bevriezing van de energieprijzen nam de regering dus enkel een perceptiemaatregel. Een elastiek die na negen maanden wordt losgelaten, zoals wij altijd voorspeld hebben en zoals we nu allemaal kunnen vaststellen. Deze prijsstijgingen zijn wél abnormaal, in tegenstelling tot wat staatssecretaris Wathelet beweert. Gezinnen en bedrijven moeten de garantie krijgen dat ze stroom kunnen verwerven aan een redelijke prijs.”

Wollants haalt drie redenen aan waarom de prijzen nog kunnen stijgen. De regering zet in haar uitrustingsplan massaal in op gascentrales, maar die hebben een hoge productiekost. Daar komt de hoge kostprijs van het ondersteuningssysteem voor groene stroom bovenop. Zo zullen de offshore windparken binnenkort 800 miljoen euro per jaar extra kosten, waarvan de regering de kosten voor amper 40 miljoen wil drukken.

Winter voor de deur

Maar niet enkel onze energiemix en de groene stroommechanismen zullen de prijzen doen stijgen. “Als we deze winter met stroomtekorten te maken hebben, zullen de prijzen nog sterker stijgen. De N-VA eist dat de regering snel actie onderneemt op het vlak van de offshore ondersteuning en dat ze duidelijkheid schept over de kosten van het uitrustingsplan”, zegt Bert Wollants. Dat daarbij ook opnieuw moet worden gesproken over de kernuitstap en de nucleaire rente lijkt onvermijdelijk…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here