Update – Jeugdkampioenen schaak 2006

Drie jeugdkampioenen daagden de deelnemers aan het Belgisch Jeugdkampioenschap schaak 2006 uit voor een partij simultaanschaak. De drie uitdagers, Bart Michiels (19 jaar), Tom Piceu (27 jaar) en Nouri Zouaghi (25 jaar) namen het in drie groepen op tegen 48 tegenstanders.

Een simultaanpartij spreekt tot de verbeelding. In dergelijke partij
speelt de uitdager met wit tegen meerdere spelers tegelijkertijd op verschillende borden. Voor de tegenstander is het de kans om zich te meten met een sterkere speler. Voor de simultaangever levert hij het bewijs van een sterk geheugen en tactisch inzicht. De simultaangevers zijn niet de eerste de beste spelers. Zowel Bart, Tom als Nouri zijn meervoudige jeugdkampioenen en bewezen in het verleden reeds op internationale toernooien hun kunde.

Van de drie simultaangevers is Bart Michiels niet alleen de jongste maar ook de hoogst geklasseerde speler. Met zijn 2402 ELO punten is hij Internationaal Meester, een titel die hij reeds op 16 jarige leeftijd verwierf. In 2004, amper 17 jaar jong, werd hij Belgische kampioen bij de volwassenen. Van 1996 tot 2000 was hij onafgebroken de jeugdkampioen in zijn leeftijdscategorie.

Tom Piceu leerde op 5 jarige leeftijd schaken en werd in 1990 voor het eerst belgisch kampioen bij de jeugd. In het totaal behaalde hij drie titels bij de jeugd. In 2005 werd Tom Fide meester. Als mede oprichter van de Westvlaamse Schaakacademie is hij actief in jeugdwerking en is hij momenteel ook de jeugdleider van de Vlaamse schaakfederatie.

Nouri Zouaghi werd drie maal belgisch kampioen en viermaal vlaams kampioen bij de jeugd. Nouri heeft 2174 ELO punten. In 1999 werd hij kampioen in het gesloten jeugdkampioenschap, wat momenteel de elite groep is, evenals belgisch en vlaams kampioen bij de tot 20 jarigen. Op het Europees kampioenschap in Patras te Griekenland werd Nouri 23ste.

De deelnemers aan deze simultaan waren, naast enkele volwassenen, ook de nieuwe lichting van jeugdspelers ingeschreven in het Belgisch Jeugdkampioenschap schaken 2006 dat in Oostende doorgaat. De nieuwe lichting jeugdschakers streed dapper maar verloor met 37-3 en 6 remises. De weg is nog lang maar verlicht.

Dit zevendaagse tornooi gaat door in de Kinkhoorn, Zeedijk 330 te
Oostende van 10 tot 16 april, dus vandaag de laatste dag.

Update – Eindverslag
Na zeven dagen intense competitie kent België zijn nieuwe jeugdkampioenen schaak 2006. Deze editie van het toernooi werd op alle terreinen zowel door deelnemers en sponsors als zeer positief ervaren. Veel spelers bevestigden hun niveau terwijl een nieuwe generatie van beloftevolle talenten zich klaarmaken.

In de elite-reeks bevestigde Thibaut Maenhout zijn rol als favoriet. Hij is immers de sterkst genoteerde speler van het toernooi. "Het behalen van 2400 ELO punten is voor Thibaut de enige resterende voorwaarde voor het bekomen van de titel van Internationaal Meester." zegt Peter Van Praet, Nationaal jeugdleider van de Koninklijke Belgische Schaakbond. "Het siert Thibaut dat hij niet op puntenjacht is gegaan, en toch aan dit toernooi heeft willen deelnemen. Hier onderpresteren had hem verder verwijderd van zijn titel van Internation Meester, terwijl hij als sterkste speler geen punten kon winnen."

In de reeks -10 jaar werd de titel behaald door Lisa Lagaert die met een half punt verschil won van Nathan Gullentops. In de reeks -12 jaar bevestigden Pieter Saligo en Eva Baekelant met beiden 7 op 9. Om de titel bij de -14 jarigen werd gestreden in twee afzonderlijke groepen voor jongens en meisjes. Respectievelijk Hanne Goossens en Stef Soors behaalden hier de eindzege. De eindoverwinning voor de -16 jarigen werd behaald door Robin Leenaerts en Evelien Moernaut. Tenslotte werden in de groep van -20 jaar Thibaut Vandenbussche en Sarah Dierckens Belgisch kampioen.

Zowel op als naast het bord werd de kwaliteit van het toernooi door de deelnemers gewaardeerd. Dank zij het uitgebreide team met ruime ervaring kon dit tornooi optimaal gerealiseerd worden. De vele nevenactiviteiten, evenals de uitstekende keuze van locatie maakten van de voorbije week een waarlijk schaakfestijn. De interesse naar de editie van 2007 is dan ook reeds zeer sterk.
Het belgisch jeugdkampioenschap schaak 2007 is alvast gepland om door te gaan op dezelfde locatie in 2007, van 9 tot en met 15 april 2007.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here