Keizer Kamiel Commandeur in de Kroonorde, maar wat is dat?

foto: Brenda van den Eeckhout
foto:
Brenda van den Eeckhout

Aalst (Aalst/mas) Kamiel Sergant werd deze zomer door koning Albert II benoemd tot Commandeur in de Kroonorde.  Afgelopen week kreeg hij ten paleize zijn onderscheiding. Maar wat is dat eigenlijk, een Commandeur in de  Kroonorde? Zijn er voordelen aan verbonden?

Om personen te kunnen decoreren voor wetenschappelijke, literaire, artistieke en commerciële verdiensten, word de kroonorde ingesteld op 15 oktober 1897 door Koning Leopold II. Eerst dacht men nog aan de Afrikaanse palmen, naar het voorbeeld van de Franse palmen, echter is het nooit zover gekomen.

Op 17 december 1865 wordt Leopold II tot koning der Belgen gekroond. Leopold wordt internationaal gekozen tot voorzitter van de A.I.A. (Association Internationale Africaine). Congo is op dat moment onder invloed van meerdere buitenlandse machten(Belgen, Britten, Portugezen, Fransen en Duitsers) die allen op zoek zijn naar koloniaal gebied. In April 1884 wordt de A.I.A. als staat erkend en Congo wordt de staat waar deze gevestigd is. Op 30 april 1885 wordt Leopold II, behalve koning der Belgen, tevens soeverein over Congo.

Al snel worden er door de vorst 4 orden gesticht: de Afrikaanse ster, de Koninklijke orde van de leeuw, de kroonorde en de orde van Leopold II.
Congo werd gefinancierd door Leopold II met Belgisch geld. Daarom word besloten dat Congo na zijn dood over zal gaan op België.

Na het overlijden van Leopold op 15 november 1908 ging de orde over op België.

De orde bestaat uit de volgende graden: Grootkruis, grootofficier, commandeur, officier, en ridder. Vanaf 25 Juni 1898 zijn daarbij gekomen de lagere graden: Gouden palmen, zilveren palmen, gouden medaille, zilveren medaille en bronzen medaille. Op het lint kunnen nog emblemen voorkomen, zoals zwaarden, die verwijzen naar krijgsverrichtingen zoals de 1e en 2e Wereldoorlog.

Toen Congo in 1960 onafhankelijk werd verloren de Afrikaanse Ster en de Koninklijke Orde van de Leeuw  hun nut maar de Kroonorde werd en wordt nog veel uitgereikt.

De administratie van de orde is aan het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken opgedragen, zij brachten Keizer Kamiel dan ook op de hoogte,  maar de orde wordt voor verdiensten op allerlei gebied, de industrie, de handel, wetenschap, onderwijs, de strijdkrachten, cultuur en liefdadigheid toegekend vandaag.

Kamiel Sergant bevindt zich in het gezelschap Gaston Berghmans, Dora Van der Groen, Steven Spielberg, Annemie Struyf, …

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here