Spaanse vlieg als genotsmiddel is niet zonder gevaar

Spaanse vlieg wordt met name in sekswinkels, via afstandsverkoop en op het internet aangeboden. De Spaanse vlieg is geen vlieg maar een kever uit de familie oliekevers, ook wel blaarkevers genoemd vanwege de blaartrekkende, irriterende stoffen die ze uitscheiden bij gevaar. Deze kever geniet grote bekendheid omdat een van de bestanddelen ervan populair is als afrodisiacum in de sex-industrie.

Meestal wordt het verkocht als een poeder of liefdesdrank die de man die het inneemt een grotere seksuele potentie verschaft. Het middel bevat de stof cantharidine, dat gemaakt wordt van de gemalen kever, een kever bevat ongeveer 1% van deze stof.

De "lustopwekkende werking" wordt in feite veroorzaakt doordat de stof bij uitscheiding de urineleider irriteert, zodat meer bloed naar de schaamstreek stroomt. Dit maakt het inderdaad makkelijker om een erectie te krijgen, en in de oudheid werd het middel gebruikt als urineafdrijver.

Cantharidine veroorzaakt bij inname echter ook ernstige maag- en nierproblemen, die zelfs bij kleine doses levensgevaarlijk zijn. Cantharidine is een zeer giftige stof die vroeger zelfs werd gebruikt om mensen te executeren middels de gifbeker. Bovendien kan het priapisme veroorzaken; een permanente erectie die kan leiden tot ernstige schade aan de penis.

Liefdespoeders en -drankjes bevatten echter geen cantharidine maar ginseng, waarvan ook verondersteld wordt dat het seksuele lust opwekt. In Afrika kent men soortgelijke kevers uit het geslacht Myalabris, ook behorende tot de oliekevers, die hetzelfde effect hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here