Aandacht voor HIV mag niet verslappen

Aalst (redactie/mas) België kreeg er in 2011 weer meer dan duizend hiv-diagnoses bij. Van de Belgische mannen in dat droeve lijstje blijken vier op de vijf homo te zijn, en ook bij de migranten werd een groeiend aandeel besmet via homoseksuele contacten. Eén op de twintig homomannen leeft anno 2012 met hiv. Het hoogste cijfer ooit.

“Hiv is een probleem van groot belang voor de homogemeenschap”, zegt Fran Bambust, woordvoerster van holebi- en transgenderkoepel çavaria. “Niet alleen omwille van de medische implicaties, maar vooral ook omwille van de psychische en sociale gevolgen.” “Een deel van de hiv-positieve homo’s krijgt te maken met sociale uitsluiting”, licht Yves Aerts, coördinator van çavaria toe, “en worstelt met depressies.
Hiv heeft een bijzonder grote impact op het welzijn van homo’s, maar krijgt bijzonder weinig aandacht. Ook in de homomedia. En toch is die aandacht noodzakelijk.”
Sensibiliseren en preventie
Samen met Sensoa, Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, pleit çavaria ervoor om de sensibiliserings- en preventieacties te onderhouden, maar er ook nieuw methodes van aanpak bovenop te promoten.
“De voorbije acties lijken wel degelijk al effect te hebben”, zegt Bambust. “De aangroei van het aantal besmettingen lijkt afgeremd. Dat was een minimaal doel. Maar we moeten blijven mikken op een verlaging van het aantal nieuwe besmettingen, en dat vereist niet alleen het volhouden, maar ook het verhogen van de inspanningen.”
De zoektocht naar de ultieme aanpak van het hiv-vraagstuk gaat dus onverminderd door.  “Daarom kijken we bijzonder uit naar het globaal hiv-plan van de Belgische ministers van Volksgezondheid”, voegt Aerts eraan toe, “en we zullen daar uiteraard keihard aan meewerken.”
1 december is wereldaidsdag 
Op wereldaidsdag wordt wereldwijd opgeroepen, tot meer solidariteit met alle mensen die door hiv en aids worden getroffen. Ook in Vlaanderen en Brussel worden vanaf 29 november aan de stations rode lintjes verspreid, het symbool van die solidariteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here