Vereenvoudiging wijziging huwelijkscontract

Een huwelijkscontract kan vóór het huwelijk worden afgesloten via de notaris en zonder tussenkomst van de rechtbank. Indien de echtgenoten echter tijdens hun huwelijk het huwelijkscontract willen wijzigen, dan moet de rechtbank voor bepaalde wijzigingen wél tussenkomen.

De VLD diende een wetsvoorstel in om de wijzigingsprocedures te uniformiseren. Het voorziet in één enkele procedure waarbij de rechterlijke controle wordt uitgeschakeld.

Maatschappelijke overwegingen: Het is niet logisch dat een huwelijkscontract vóór het huwelijk eenvoudig kan opgesteld worden, terwijl er na het huwelijk een rechtbank bij aan te pas moet komen.

Juridische overwegingen: Andere bepalingen in het Burgerlijk Wetboek beschermen reeds de belangen van schuldeisers en het gezin.

Procesrechtelijke overwegingen: De rechtbank van eerste aanleg moet de wijzigingen homologeren. Bovendien dienen de partijen in persoon te verschijnen. Het afschaffen van deze tussenkomst vermindert de werklast van de rechtbanken. Martine Taelman volgt de bespreking van dit wetsvoorstel in de Kamercommissie Justitie – Wetsvoorstel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here