Ooievaar Germaine veilig terug uit Afrika!

De ooievaars Rene, Pumba en Germaine van 'Ooievaars zonder Grenzen' zijn aangekomen op hun broedplaats in Mechelen (Dierenpark Planckendael). Spijtig genoeg hebben we alle contact met ooievaar Jo verloren. Ooievaar Jo was op 31 augustus vertrokken uit Mechelen en bereikte op 12 september Centraal-Spanje waar hij verbleef in de regio Badajoz – Merida. Na 10 december 2005 verloren we spijtig genoeg alle contact met Jo in het grensgebied Portugal – Spanje. Hij keerde dit voorjaar ook niet terug naar Dierenpark Planckendael. Omdat mannetjes ooievaars erg nesttrouw zijn moeten we spijtig genoeg concluderen dat hij gestorven is. Jo was geboren in 1997 en konden we uitrusten met een satellietzender in 1999.

Ooievaar Pumba vertrok op 27 augustus en bereikte op 2 september zijn overwinteringsgebied in de buurt van Madrid (Spanje). Op 24 februari 2006 was hij terug op zijn nestplaats in Mechelen, in 2005 was dat op 4 maart.

Ooievaar Germaine vertrok op 27 augustus uit Mechelen en op 4 september bereikte ze het zuidelijkste punt van Spanje. Op 18 september bereikte ze de rivier de Niger in Mali en bleef zich verplaatsen tot 27 september toen ze zich vestigde in het zuidwesten van Mauritanië in het gebied ten noorden van de Senegal rivier. Tijdens de winter zwierf Germaine via Mali en Burkina Faso naar het noordwesten van Niger. Op 10 februari vertrok ze richting noorden. Ze bereikte het Atlasgebergte in Marokko op 4 maart en pleisterde daar tot en met 22 maart. De 23ste maart stak ze de Straat van Gibraltar over en ze haaste zich naar Vlaanderen waar ze aankwam op de avond van 2 april 2006. Het traject Ebro-rivier in Spanje naar Mechelen, legde ze af in 5 dagen, dat is met 220 km per dag dankzij de rugwind erg snel.

Ook het vrouwtje Rene is terug, haar zender is uitgevallen maar ze werd wel terug opgemerkt op het nest in Dierenpark Planckendael.

We volgen deze ooievaars met satellietzenders van Microwave Telemetry (VS). Die zender weegt 35 gram en zendt een signaal dat door ARGOS-satellieten en antennes kan opgevangen worden. De plaatsbepaling door de satellieten gebeurt door middel van Doppler effect en de onderzoeker krijgt per e-mail een overzicht van de coördinaten waar de vogel zich ophoudt en gegevens over temperatuur en conditie van de zender. Dit systeem laat toe van een individuele vogel overal ter wereld te volgen. De kleinste satellietzender weegt nu 9,5 gram.

Het project "Ooievaars zonder Grenzen" volgt sinds 1999 een 23-tal ooievaars met satellietzenders en is een samenwerking tussen het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, AMINAL (Nico Verwimp: 02-553 75 03); Natuurpunt (Wim Van den Bossche: 015-29 72 49); Dierenpark Planckendael (Marleen Huyghe: 015-45 09 03) en Natuurcentrum het Zwin. (Kris Struyf: 050-60 70 86). Wim Van den Bossche is coördinator van het project 'Ooievaars zonder Grenzen'

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here