Lupin bestrijdt exoten in grensstreek

Interreg-project ‘Lupin’ bestrijdt exoten in grensstreek. Op dinsdag 13 november gaat het Interreg IVa-project ‘Lupin’ van start.

Het project wil exoten, zoals de Grote Waternavel, het Parelvederkruid en de Reuzenberenklauw in de grens- en Polderstreek bestrijden. De bestrijding gebeurt op onbevaarbare waterlopen van de tweede categorie in de regio’s Veurne, Ieper en Kortrijk* (West-Vlaamse zijde) en aan Franse zijde in de gemeenten van de Groupement de Défence contre les Ofanismes Nuisibles (GDON Flandre Maritime) en van de Union des Syndicats d’Assainissement du Nord (USAN).

Exoten zijn planten die door de mens bewust of toevallig buiten hun natuurlijk verspreidingsgebied werden verspreid, om van daaruit op een agressieve manier hun omgeving in te palmen. In onze streken gedijen ze zeer goed in de grens- en polderstreek, in de buurt van voedselrijke wateren.
Net die agressieve groei maakt invasieve planten (of exoten) tot een probleem. Inheemse planten worden erdoor verdrukt, waterlopen groeien dicht, water wordt zuurstofloos waardoor vissen sterven enz. Daarnaast kunnen ze ook problemen veroorzaken aan sluizen en waterbeheersingsinfrastructuur.

Het bestrijdingsprogramma van ‘Lupin’ wil eerst een inventarisatie (qua soort, locatie en aantal) van de exoten binnen het gebied maken. Vervolgens zal een geschikte techniek om de exoten te bestrijden ontwikkeld worden in een testzone. Daarna kan op grotere schaal aan het werk gegaan worden.
Lupin zal ook de gemeentelijke milieudiensten en technische diensten sensibiliseren zodat zij op termijn op hun eigen gemeentelijke waterlopen deze bestrijding ook maximaal zouden kunnen uitvoeren, steunend op de ervaring, technieken en resultaten van het project.

Het project loopt tot 2014. De totale kostprijs voor de Provincie West-Vlaanderen als deelname in het grensoverschrijdend project Lupin bedraagt 276.145,25 euro. Hiervan bedraagt de Europese tussenkomst 141.440,25 euro.

De Provincie werkt voor het project samen met de Franse partners Groupement de Défence contre les Organismes Nuisibles (GDON Flandre Maritime) en Union des Syndicats d’Assainissement du Nord (USAN). Beide partners zijn de Provincie wel bekend. Er wordt reeds lang en succesvol samengewerkt in andere Europese projecten zoals Lutanius, Cartora, Sédiment en Créséty. De Provincie Oost-Vlaanderen treedt op als geassocieerde partner. Oost-Vlaanderen heeft via een gelijklopend project met Nederland al heel wat ervaring opgedaan en wil die knowhow met het project Lupin wil uitwisselen.

*gemeenten: Ieper, Mesen, Poperinge, Wervik, Zonnebeke, Heuvelland, Langemark-Poelkapelle, Vleteren, Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Waregem, Wevelgem, Zwevegem, Spiere-Helkijn, Alveringem, De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Veurne.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here