Boekenbeurs overtreft alle verwachtingen

De 12 dagen van de Boekenbeurs losten dit jaar alle verwachtingen in: het geschatte bezoekersaantal van 155.000 werd ruim overstegen – in totaal waren er ruim 170.000 bezoekers, en de meerderheid van de standhouders noteren een gemiddelde omzetstijging van 10% à 15%.

Voor het eerst waren er meer dan 1.000 auteurs en sprekers op de Boekenbeurs aanwezig. Het programma van het Auteurspodium, dat maar liefst 270 items omvatte, kon rekenen op meer dan 15.000 toehoorders.

BEZOEKERS BLIJVEN KOMEN

In totaal brachten ruim 170.000 mensen een bezoek aan de Boekenbeurs, meer dan 15.000 boven het geschatte aantal. Er waren meer dan 16.000 kinderen tot 12 jaar en 3.000 jongeren tussen 12 en 17 jaar. Op donderdag 1 november werd een record gebroken: met 25.910 bezoekers werd het dagrecord uit 2006 van 24.471 verpulverd (weliswaar was er die dag ook een nocturne). Ook de laatste dag, 11 november, is traditioneel een voltreffer en ook dit jaar was het een drukbezochte dag.

Boek.be zette sterk in op online ticketverkoop met een aantrekkelijk voordeliger tarief. Dit resulteerde in meer dan 30.000 online tickets, dubbel zoveel als vorig jaar. Opvallend was dat verscheidene delegaties van vakgenoten uit Nederland op de beursvloer werden rondgeleid. Dit wijst op een duidelijke groei van de interesse vanuit Nederland. Voor volgend jaar wordt zeker bekeken hoe we de Boekenbeurs nog meer onder de aandacht van het Nederlandse publiek kunnen brengen.

Hoe valt dit succes te verklaren?

De bezoekersopkomst van de 76 ste Boekenbeurs is te danken aan een combinatie van factoren. We hadden weer een sterke campagne, een indrukwekkend programma op het Auteurspodium en extra aantrekkelijke activiteiten op de beursvloer die vooral door gezinnen met kinderen gesmaakt worden. Het succes van de school- en werkweek – traditioneel een luwe week- is ongetwijfeld te danken aan het voordelige toegangstarief dat werd aangeboden. Bezoekers die liever op de rustigere momenten op boekenjacht gaan, werden zo extra gemotiveerd. Opvallend was trouwens dat sommige standhouders die week een hogere omzet noteerden.

BOEKENOMZET

Op basis van een korte enquête bij de standhouders blijkt dat de meerderheid in het algemeen even tevreden of meer tevreden (ruim de helft) is dan vorig jaar (gemiddelde tevredenheid van 7,5 /10). Van de standhouders die noteerden dat ze even of meer tevreden waren, was de omzet bijna altijd
gestegen. Afgaande op de voorlopige resultaten van de enquête, noteert 60% van de standhouders die boeken verkopen een omzetstijging tot 10 à 15% – een paar haalden zelfs meer dan 20%.

Standhouders die aangeven dat hun omzet gestegen is, zoeken de reden daarvan bij de signerende auteurs, auteurs die deelnemen aan het programma van het auteurspodium, veel bestsellers en de reclame die ze zelf hebben gemaakt. Daarnaast hebben ook heel wat standhouders aangegeven dat een combinatie van een vernieuwde stand en/of een nieuwe locatie van de stand duidelijk een positieve invloed heeft op de verkoop.

DE TOPPERS VAN DE BOEKENBEURS
Wat waren de bestverkopende boeken?

FICTIE

1. E.L. James, Vijftig tinten grijs, 3.187 ex. (Prometheus)
2. Pieter Aspe, Min 1, 2275 ex. (Manteau)
3. Peter Terrin, Post Mortem, 1.485 ex. (De Arbeiderspers)

NON-FICTIE VRIJE TIJD

1. Jeroen Meus, Dagelijkse kost 4 ,2500 ex. (Van Halewyck)
2. Piet Huysentruyt, SOS Piet 365, 965 ex. (Lannoo)
3. Jeroen Meus, Dagelijkse kost 1, 900 ex. (Van Halewyck)

NON-FICTIE INFORMATIEF

1. Dirk De Wachter, Borderline Times, 710 ex. (Lannoo)
2. Guillaume Van der Stighelen, Echt, 410 ex. (Lannoo)
3. Rika Ponnet, Blijf bij mij, 610 ex. (Lannoo)

KINDER- EN JEUGDLITERATUUR

1. Geronimo Stilton, Fantasia 7, 1412 ex. (Baeckens Books)
2. Mark Borgions, Koen Brandt, et al, De Zevenmijlslaarzen, 900 ex. (Het Geluidshuis)
3. Dirk Bracke, Rollercoaster, 750 ex. (Davidsfonds)

STRIPS

1. Merho, De Kiekeboes / 133 Dagje Dédé, 975 ex. (Standaard Uitgeverij)
2. Hec Leemans, F.C. De Kampioenen / 73 Komen vreten, 925 ex. (Standaard Uitgeverij)
3. Jef Nys Studio, Jommeke / 261 De recordjagers, 550 ex. (Ballon Comics)

DRUKBEZOCHT AUTEURSPODIUM
Het Auteurspodium bood een uitgebreid programma met bijna 270 interviews, gesprekken, debatten en workshops, waarvan er 73 gekoppeld waren aan een themadag. In totaal woonden ruim 15.000 bezoekers – groot en klein – een programmapunt bij. Voor de kidz en teenz waren er op het Auteurspodium 42 items om uit te kiezen.

Naast de duidelijke interesse voor alle themadagen en de Naakte Journalist was er opvallend veel belangstelling voor muziek en dans in het programma: van kleuterliedjes, muziekinstrumenten bouwen en schrijfdans tot Stef Bos en Willem Vermandere. Ook de korte theatervoorstellingen van Dimitri Leue, An Nelissen en Kommil Foo en de workshops schrijven, koken en dansen lokten veel volk naar de zalen boven.

Meer dan een derde van de items had met literatuur te maken. Auteurs als Connie Palmen, Arnon Grunberg, Philip Kerr, Oek de Jong en Karl Ove Knausgård en lokten dan ook volle zalen. Naast de Knack-dag organiseerde Knack ook elke dag het Uur van de Literatuur.

AMBIANCE OP DE BEURSVLOER

Sinds we onze standhouders in 2009 voor het eerst aanspoorden om meer activiteiten te organiseren op hun stand, kom je tegenwoordig ogen te kort op de beursvloer – zoveel valt er te beleven! Van breisessies en tekenlessen tot mini-workshops en gratis grime.

Signerende auteurs
Auteurs blijven de absolute hoofdrolspelers van de Boekenbeurs, en dit jaar waren ze meer dan ooit aanwezig. In het totaal tekenden meer dan 1000 auteurs en sprekers present; bijna 900 auteurs waren samen goed voor ruim 2000 signeersessies. Bezoekers stonden geduldig in de rij voor o.a.
Jeroen Meus, Peter Terrin, Astrid Bryan, Michelle Paver, Piet Huysentruyt, Alyson Noël, Karl Ove Knausgård, Bart De Wever en Urbanus. 1 november was de dag met de meeste signeersessies. Toen stonden er maar liefst 330 auteurs paraat om hun krabbel te zetten.

Jonge Helden
De nieuwe stand van de Jonge Helden trok een gevarieerd publiek dat zowel het verfrissende programma van curator Lies Van Gasse als de alternatieve selectie van boekhandel Het Voorwoord wist te waarderen. Enthousiasme en positieve energie waren 12 dagen lang de sleutelwoorden op en naast het podium. Helen White maakte indruk met haar inwikkelperformance, Reinout Verbeke overtuigde met zijn rockpoetry, Lotte Dodion verraste met haar charmante talent, net als de sfeervolle sets van Electric Sheep en de interactieve poëzie van Maartje Smits.
Muziektent
Twee keer werd de cafetariatent omgetoverd tot concertzaal. Voor het eerst was het Brussels Jazz Orchestra te gast met de muzikale opluistering van de graphic novel van Philip Paquet. Amatorski speelde een intieme set en bracht een nieuw Nederlandstalig nummer, waarvan de tekst geschreven werd door Reinout Verbeke, winnaar van de songtekstwedstrijd i.s.m. Red Bull (deze auteur was ook één van de belangrijke performers van de Jonge Heldenstand). Het concert kon op heel wat belangstelling rekenen.
E-paviljoen
Ook dit jaar was er veel interesse in de nieuwe digitale toepassingen van het e-paviljoen. De Wonderbook-applicaties van Playstation waren permanent bezet en Samsung heeft in totaal een 3.600 bladwijzers afgeprint, die door de bezoekers zelf op de nieuwe tablet ontworpen werden. Een kleine 3.000 bezoekers hebben hun persoonlijke lezersprofiel ontdekt via de digitale leestest en ook de Twitterwall werd enthousiast uitgeprobeerd.
NIEUW SCHOLENPROGRAMMA
Er was dit jaar opnieuw een begeleid scholenprogramma dankzij de vruchtbare samenwerking met Canon Cultuurcel, Stichting Lezen en de Vlaamse Auteursvereniging. In totaal namen bijna 5.000 leerlingen van het basis- en secundair onderwijs deel aan een belevingstocht op de beursvloer onder
begeleiding van studenten lerarenopleiding van KaHo Sint-Lieven en KHLim. Bijzonder aan de tocht was dat de leerlingen in kleine groepjes 3 auteurs persoonlijk konden ontmoeten; 48 auteurs werkten hieraan mee (o.a. Patrick Lagrou, Marc de Bel, Dirk Bracke en Anne Provoost).

De belevingstocht werd zowel door de leerkrachten als Boek.be positief geëvalueerd. Boek.be wil ook in de toekomst de Boekenbeurs blijven aanbieden als platform– in nauwe samenwerking met Canon Cultuurcel en Stichting Lezen – voor een positieve kennismaking met boeken en lezen. N.B. Nog eens 3300 leerlingen bezochten de Boekenbeurs met een ‘vrij bezoek’.

WWW.BOEKENBEURS.BE
We kozen er bewust voor om op de Boekenbeurssite een heldere en gebruiksvriendelijke inhoud te koppelen aan een zo eenvoudig mogelijk menustructuur, en dat in een aantrekkelijke verpakking. Deze aanpak boekte resultaat: online was het drukker dan ooit! In de periode van 1 september tot 11 november werd de website door zo’n 190.000 unieke bezoekers bezocht. Dat is een stijging van maar liefst 40% in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. Het aantal pagina’s dat werd bekeken door de online bezoekers steeg zelfs met meer dan 60%.

Op 1 november 2012 – niet toevallig ook de dag waarop de Boekenbeurs het bezoekersrecord brak was het ook online de drukste dag met goed 25.000 bezoekers. Dat zijn er maar liefst 10.000 meer dan op 2 november 2011, de online piekdag van vorig jaar. Daarnaast heeft de Boekenbeurs er ook heel wat fans bijgekregen op haar Facebook-pagina. Meer dan 9.000 mensen volgen inmiddels via Facebook het reilen en zeilen van de Boekenbeurs.
IN DE PRIJZEN

Maison d’Anvers-wedstrijd

Online bestellers konden meedoen aan de wedstrijd van Maison d’Anvers. De vijf winnende duo’s kunnen in het zuiden van Frankrijk genieten van vijf overnachtingen, inclusief ontbijt, in het prachtige Maison d’Anvers. Daarnaast is er ook een heerlijke wijndegustatie in domein de Roche Audran
inbegrepen. De winnaars die de schiftingsvraag het dichtst benaderden zijn:
*Carl Borgmans
*Marieke Buyck
*Rita Van den Broeck
*Lea Walkiers
*Erna Wauters

iWish-wedstrijd

In totaal werd de nieuwe iWish-app meer dan 1200 keer gedownload. Gemiddeld scant een iWishgebruiker 4 boeken in en doet hij één opzoeking in de boekendatabase. Zowat 100 mensen namen deel aan de iWish-wedstrijd. Zij deelden samen 600 boeken via Facebook.

De winnaars zijn:
*Julie Baeten Post mortem – Peter Terrin
*Ingrid Loots Ik dus naar Compostela – Phara de Aguirre, Stefaan Vermeulen
*Sophie de Meyer Het grote boek van vergeten prinsessen – Philippe Lechermeier, et al
*Rudy Kempenaers Vijftig tinten grijs – E.L. James
*Evert De Cae Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht – Mark Haddon
*Anneke De Keyzer Professor Stewart’s schatkamer vol wiskundige uitdagingen – Ian Stewart
*Pieter Beerens Altijd iets – Joachim Pohlmann
*Sophie De Wispelaere Zó doe je dat papa – Shawn Bean
*Peter Van den Broeck Finn en de maan – Lin de Laat, Elisa Squillace
*Steelant Freakonomics – Steven D. Levitt, Stephen J. Dubner
*Jana Goyvaerts Fata Morgana – Chika Unigwe
*Dagmar Bij blauw denk ik aan jou – Joop Vlasman

Wedstrijd Wat is jouw favoriete boek?
Bijna 4500 bezoekers namen deel aan de Leesvakantiewedstrijd van Boek.be in Inkomhal 2. De vraag daarbij was simpel: wat is jouw favoriete boek? De grote favoriet was hier duidelijk Harry Potter (154 stemmen), gevolgd door De Hongerspelen van Suzanne Collins (135 stemmen) en de bestseller van
het moment, Vijftig tinten grijs van E.L. James (91 stemmen). De winnaar van de leesvakantie in La Grange du Suc in Zuid-Frankrijk worden persoonlijk op de hoogte gebracht.

ECOLOGISCH BEWUSTE BEURS
Boek.be blijft jaar na jaar inzetten op een ecologisch bewuste Boekenbeurs met als doel een schoner en groener milieu. Dat gebeurt in samenwerking met OVAM, en deze inspanningen leiden tot resultaten: de Boekenbeurs is voor het derde jaar op rij uitgeroepen als voorbeeldevenement. Minister Schauvliege overhandigde daarvoor op de openingsavond een speciaal certificaat. De standhouders gebruikten opnieuw duurzame verlichting en er bestelden 2.765 m² ecologisch tapijt door de exposanten. Dit tapijt is 100% recycleerbaar en wordt na gebruik verwerkt tot grondstof voor nieuwe producten.

Ook de Boekenzakken waren weer erg populair. Naast duizenden papieren zakken werden alle beschikbare gerecycleerde Boekenzakken door de standhouders aangekocht, zijnde 53.000 stuks. Het succes van deze zakken blijft voortduren – dat ze een lang leven beschoren zijn zie je regelmatig in het straatbeeld.

Boekenbeurs 2013
Van 31 oktober tot 11 november 2013
Tot volgend jaar!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here