Aalst: natuurwandeling Somergembos

Aalst (redactie/mas) Het Somergembos strekt zich uit vanaf de Schietbaan tot aan het Kluisbos in Aalst en is onderdeel van een ecologische en recreatieve verbinding tussen Osbroek-Gerstjens en Kluisbos. Zondag 4 november om  11u vetrekt er aan de  Schietbaan een geleide wandeling. 
 
Met de aanleg ervan werd gestart in de jaren ’90. In 1994 werd een deel van het vroegere vliegveld, naast het Kluisbos, bebost door kinderen van enkele scholen uit de omgeving.
In 2004 begon de verdere inrichting van het natuurgebied. Het ontwerp voor dit gebied werd zelfs bekroond door de minister van Leefmilieu en Landbouw als voorbeeldstellend en vernieuwend groenproject voor de stedelijke omgeving. De totale oppervlakte van gans het gebied bedraagt 14 ha.
Op 19 november 2004 werd het bos verder uitgebreid als onderdeel van het Aalsters stadsbos. Enkele Aalsterse jeugverenigingen en scholen staken toen hun handen uit de mouwen om  ongeveer 1 ha te bebossen.
Door de aanleg van moeraszones en plasbermen werden kansen gecreëerd voor de ontwikkeling van water- en oevervegetatie.
Speelbosjes en speelheuvels zorgen voor een recreatieve meerwaarde van het gebied. De wandelaars kunnen langsheen met takkenrillen afgeboorde paden het in 1994 aangeplant bos aan de rand van het Kluisbos gemakkelijk doorkruisen.
De oude Zeebergbrug op het eind van de Schietbaan te Aalst is de poort tot  het Somergembos. Op 16 oktober 2005 werd het natuurgebied Somergembos en omgeving officieel geopend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here