Vrijmetselaars vieren voor het eerst jubileum in Duitse kerk

Aalst (redactie/mas) Voor de eerste keer in de Duitse geschiedenis vond afgelopen zaterdag een vrijmetselaarsritueel plaats in een kerk. Zo’n 1500 mannen verzamelden zich in de St. Michaelskerk, de evangelisch-lutherse hoofdkerk van Hamburg.  

Vrijmetselaarsritueel

Het ritueel was het hoogtepunt van de viering dat het 275 jaar geleden is dat de vrijmetselaars in Duitsland zijn opgericht. In het jaar 1737 werd in Hamburg de eerste vrijmetselaarsloge opgericht. Voor de feestelijkheden waren logeleden uit meer dan vijftig landen aanwezig. Voor de eerste keer mochten uitverkoren toeschouwers en de pers aanwezig zijn bij een vrijmetselaarsritueel. Zij moesten echter na een kwartier de kerk weer verlaten.

Zelfverbetering of genade?

In tegenstelling tot de katholieke Kerk heeft de evangelische Kerk van Duitsland (EKD) er geen bezwaar als haar leden ook lid zijn van de vrijmetselarij. Dat blijkt uit haar website. Het is echter niet duidelijk welke betekenis vrijmetselaarsrituelen werkelijk hebben en “of de belevenis van het ritueel tegen de achtergrond van het streven naar zelfverbetering van de Vrijmetselarij afbreuk zou kunnen doen aan de betekenis van de evangelische rechtvaardigingsboodschap (sola gratia)”, aldus de EKD.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here