Veilig en hoffelijk naar de Ronde van Vlaanderen

Op zondag 2 april is het weer zover: voor de negentigste keer trekt de Ronde van Vlaanderen door Oost-Vlaanderen. Wie de Ronde vorig jaar volgde, zag niet steeds fraaie beelden: toeschouwers op het parcours of te dicht bij de renners, afsluitingen werden niet gerespecteerd en supporters hinderden renners met hun vlaggen. Mensen wachten het einde van de koers niet af en zetten zich massaal in beweging naar een volgend punt. Probleem is dat niet alleen de achterop liggende renners gehinderd worden maar dat er dikwijls sprake is van verkeersagressie en honderden verkeersovertredingen.

Opdat de Ronde een feest zou blijven voor iedereen, lanceren het
provinciebestuur Oost-Vlaanderen en de organisatoren de campagne 'Veilig en hoffelijk naar de Ronde'. Een échte Rondefan, houdt zich aan volgende gedragsregels: Kijken mag, aanraken niet: toon respect, duw de renners niet.

Achter de afsluiting, veilig voor jou en de renners: blijf achter de
afsluitingen of aan de kant. Veilig en hoffelijk op de weg: respecteer de wegcode en blijf hoffelijk voor elkaar. Geen stokken in de wielen, vlaggen recht, zo hinder je geen renners of toeschouwers. Betreed het parcours niet vooraleer de groene vlag gepasseerd is.

Gouverneur Denys is een echte Rondefanaat en maakt zich zorgen: " Er is een uitgebreide analyse gemaakt van de onveilige situaties. Het aantal mensen dat zich rond het parcours in beweging zet is enorm: het is het evenement met het grootste aantal mensen in beweging in Vlaanderen".Toch werpt een goede samenwerking tussen de veiligheidsdiensten zijn vruchten af.

Burgemeester Basiel Eeckhout (Zwalm): " De Molenberg is erg smal en bochtig maar daar de inzet van onze mensen en de bijzonder goede coördinatie slagen wij er in om in moeilijke omstandigheden de situatie de baas te blijven".

Dit jaar worden er meer dan 200 politiemensen en ruim 100 stewards ingezet. Het is de Oost-Vlaamse Politieschool die de stewards levert. Directeur Patrick Van Parys: "De Politieschool zet ruim 100 mensen in die hun opleiding net afgerond hebben, deze mensen kunnen volwaardige politietaken aan. Dan zijn er nog 40 rekruten die hun opleiding nog niet afgerond hebben. Zij vervullen uitsluitend een taak als steward". Gouverneur Denys voegt hier aan toe: "Wij zien hier duidelijk een lacune in de wetgeving. Een wettelijk statuut voor de stewards dringt zich op".

Tenslotte is er nog het probleem van de vlaggen. Het zwaaien met de Vlaamse Leeuw mag dan wel leuk zijn maar de drang om in beeld te komen is net iets te groot. Gedeputeerde Carina Van Cauter: " Er zijn zeer strikte afspraken met Vlaanderen Vlagt en de Vlaamse Volksbeweging hieromtrent. Na een diepgaande veiligheidsstudie en overleg werd er een protocol afgesloten om deze mensen de kans te geven hun hobby te beoefenen".

Gedeputeerde Carina Van Cauter: "De Ronde is ook een toeristisch evenement van formaat. De finale is een echte publiekstrekker maar wie de streek niet kent, wordt bijna tot wanhoop gedreven. Waar liggen al die hellingen en kasseistroken? En hoe geraak je van de ene aan de andere? Toerisme Oost-Vlaanderen heeft het parcours in kaart gebracht en is bezig het parcours permanent te bewegwijzeren. De brochure kan u vanaf nu bestellen".

De inzet van veiligheidsdiensten neemt toe en zo ook het aantal PV's. Vorig jaar liefst 497 en de aanpak wordt heel zeker verscherpt. Gedeputeerde Van Cauter: " Toch ligt de sleutel bij de toeschouwer. Er is nood aan een gedragscode en ik hoop dat de mensen de opgelegde gedragscode aanvaarden".

[img]www.belg.be/ws/i_nieuws/provinh.jpg[/img]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here