Brussel in 30 jaar van oudste naar jongste bevolking

Aalst (redactie/mas) Brussel is in 30 jaar tijd geëvolueerd van de oudste bevolking van België naar de jongste. Er is weer sprake van een toename van de stadsbevolking sinds 1995.

Brussel groeit niet alleen als de snelste van alle Belgische steden, het heeft ook een erg jonge bevolking. Vandaag is de gemiddelde Brusselaar 37,5 jaar.

Het idee van de grote migrantenfamilies moeten we uit ons hoofd zetten, volgens onderzoeker prof. Corijn aan de VUB. Die tijd blijkt voorbij. Ook migrantengezinnen hebben een gemiddelde van 2,2 kinderen per gezin, vergelijkbaar met de Belgische huishoudens in Brussel.

Het aantal gezinnen in Brussel met meer dan zes familieleden bedraagt slechts 5 procent in Brussel. Dat kunnen kinderen zijn, maar ook inwonende ouders zijn, of gemeenschappen. Net door deze jonge gezinnen in Brussel, is de groei van de bevolking zo snel.

Het gaat in Brussel niet alleen om migranten, maar ook om de vele duizenden buitenlanders die in talloze buitenlandse instellingen in Brussel werken, zeer goed opgeleid en goede verdieners. Brussel is daardoor de hoogst opgeleide stad in West-Europa, maar tegelijkertijd een stad met zeer hoge werkloosheid en een zeer arme bevolking. “Een economisch paradijs gebouwd op een sociaal kerkhof” hoor je in Brussel vaak zeggen.

Goed om weten is dat de tegenbeweging van verjonging in Brussel op gang is gekomen doordat de industrialisering aan de rand van de stad uitdooft en er een postindustriële beweging zich op gang heeft getrokken. De kernstad Brussel versterkt door de groei van de dienstensector,de verzorgingseconomie, het toerisme, kleine internetbedrijven, reclamebureaus,… De beweging zorgt voor een rijkere middenklasse die graag weer in een hippe kernstad woont, werkt en leeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here