Heet van de naald: Aalst wordt deel van Groot-Brussel

Aalst (redactie/mas) Chauvinistisch Aalst zal het niet graag horen, maar eigenlijk wordt Aalst een voorstad of ‘banlieue’ van Brussel. Dat zegt Prof. Eric Corijn, sociaal demograaf aan de VUB en overtuigd stadsmens. Aalst, waar Louis-Paul Boon in 1943 zijn tijd vooruit was toen hij ‘De Voorstad groeit’ schreef. Geen schepen van Vlaamse Aangelegenheden die dat kan tegenhouden.

De stadjes binnen een cirkel van 30 kilometers rond Brussel maken zich grote zorgen over de uitbreidende stad aan de Zenne. Zoveel is duidelijk als we de verkiezingsprogramma’s van de partijen er op nalezen. Brussel, de snelst groeiende hoofdstad van Europa. Geen groene of Vlaamse rand is daartegen bestand. Sterker nog, als straks het GEN (Gewestelijk Express Net ) klaar is, vrezen velen voor een banlieuelisering, ook tot in Aalst. En zelfs verder.

Prof Corijn vindt de aanstelling van een Schepen voor Vlaamse Aangelegenheden in Aalst maar niks. Dit laat hij aan de Persgroep weten. “Een verkrampte en defensieve reactie op een onomkeerbaar proces”.

Brussel groeit als onkruid. Tegen 2020 komen er 200.000 inwoners bij en de stad is nu al één van de dichtstbevolkte van Europa. Die druk van binnenuit is onhoudbaar en migreerden de voorbije tien jaar bijna 50.000 Brusselaars. Ook Aalst kreeg hiervan zijn deel de laatste jaren. Dag na dag.

“De afstand tot de kernstad is niet belangrijk” zegt de VUB-professor. “Wel de bereikbaarheid. Bijvoorbeeld waar er stopplaatsen zijn van het openbaar vervoer. Aalst ligt slechts op een goed kwartiertje sporen van het centrum van Brussel. Ideaal dus om te pendelen, zeker als je op zoek bent naar een betaalbare woning.”

“Het zijn de tweeverdieners  die op zoek zijn naar een betaalbare woning, zeg maar de bedienden, die de weg naar Aalst zoeken. Ze werken in Brussel en wonen in de voorstad.”

Prof. Corijn voorspelt dat Aalst niet zal overleven als centrumstad. “Aalst zal zich straks geen eigen winkelcentrum of bioscoopcomplex meer kunnen permitteren of het centrum kunnen zijn van grote culturele activiteiten. De verhoogde mobiliteit en de verhoogde herkomst van de inwijkelingen maakt hen minder honkvast. Daardoor zullen de Aalstenaren veel meer dan nu in Brussel naar de film of het theater gaan en niet meer in Aalst zelf.”

Wat de prof er niet bij zegt, dat je na een avondje bios of theater in Brussel niet meer in Aalst geraakt. Het openbaar vervoer stopt veel te snel met service aan te bieden. In het weekend is het nog erger. Zolang het OV niet verbetert, zit Aalst bij wijze van spreken, nog op rozen.

“Als je de problemen in Aalst wilt aanpakken, zou je denken dat het Vlaamse en het Brusselse Gewest samen aan tafel moeten gaan zitten. Dat werkt echter niet. Die twee gewesten denken politiek veel te defensief en te concurrentieel.” aldus de demograaf Corijn.

Of je het met de prof eens bent of niet, in elk geval is er werk aan de winkel voor het nieuwe stadsbestuur, dat verder zal moeten kijken dan de Varkensmarkt. Aalst bevindt zich op een scharniermoment in haar geschiedenis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here