Natuuractiviteiten en wandelingen in provinciedomeinen

Natuuractiviteiten in de provinciedomeinen op zaterdag 27, zondag 28 en woensdag 31 oktober

Ook in 2012 organiseert de Provincie West-Vlaanderen een aanbod van natuuractiviteiten en -wandelingen in verschillende provinciedomeinen. Dit aanbod past in een ruimer beleid rond de educatieve uitbouw van de domeinen. Telkens belicht een deskundige gids een ander aspect van het domein.

Volgende activiteiten staan op de kalender:

Provinciedomein De Palingbeek in Ieper-Zillebeke

zondag 28 oktober om 9 uur – ‘Paddenstoelenwandeling’

In domein de Palingbeek vind je een schat aan kleurrijke paddenstoelen. We gaan op stap en zoeken de fraaiste exemplaren. Welkom in de wereld van hoeden, stelen, ringen en beurzen…

Gids: Krist Calmeyn
Waar: infoluifel parking cafetaria, Palingbeekstraat 18 in Zillebeke-Ieper
Org./info: Provincie West-Vlaanderen (BC Palingbeek – 057 23 08 40 – bc.palingbeek@west-vlaanderen.be – www.west-vlaanderen.be )

kids woensdag 31 oktober van 13.30 tot 16 uur – ‘We helpen de vogels’

We ontdekken hoe we dieren kunnen helpen in de winter. We timmeren een heus voederhuisje en maken een smulketting. Zo verwennen we de vogels in onze eigen tuin. We kokkerellen iets lekkers voor onszelf.

Voor wie: kinderen van 9 tot 12 jaar
Prijs: 5 euro (inclusief voederhuis)- inschrijven vóór 24 oktober – max. 25 deelnemers
Waar/inschrijven: Bezoekerscentrum De Palingbeek, Vaartstraat 7 in Zillebeke-Ieper
Org./info: Provincie West-Vlaanderen (BC Palingbeek– 057 23 08 40 – bc.palingbeek@west-vlaanderen.be – www.west-vlaanderen.be)

Provinciedomein De Gavers in Harelbeke-Deerlijk

Kids woensdag 31 oktober van 14 tot 16 uur – ‘Spek voor elke bek’

De winter is onverbiddelijk voor de vogels. Niet alleen zijn alle bessen verdwenen, maar door het gure vriesweer is ook het water soms bevroren. Maak zelf een menuutje voor de vogels en zorg dat jouw tuin hun pretpark kan worden.

Gids: Jean-Pierre De Roo
Voor wie: kinderen van 6 tot 9 jaar
Prijs: 5 euro – inschrijven vóór 29 oktober – max. 20 deelnemers
Waar: Bezoekerscentrum De Gavers, Eikenstraat 131 in Harelbeke
Org./info/inschrijven: Provincie West-Vlaanderen (Provinciaal sport- en natuurcentrum De Gavers – T 056 23 40 10 – gavers@west-vlaanderen.be – www.west-vlaanderen.be/gavers)

Provinciedomein Lippensgoed – Bulskampveld in Beernem

zondag 28 oktober: vrije start tussen 13 en 14.30 uur – ‘Wandeling in Halloweensfeer: wat doet een Bisschop in het Vagevuur(bos)?’

Na de succesvolle edities in 2004 en 2008 stelt Natuurpunt De Torenvalk opnieuw een unieke natuur- en cultuurhistorische wandeling aan jou voor. Startende in het Provinciedomein Bulskampveld gaan we door het Vagevuurbos van het Agentschap voor Natuur en Bos, om te eindigen in het Sint-Pietersveld. Een pendelbus zal je vervolgens terugbrengen naar de startplaats. De bossen van Vlaanderen zijn nog steeds een bron van leven voor mensen en dieren. Je krijgt mythische verhalen te horen en je geniet van demonstraties (o.a. boomslepen met een trekpaard, maken van borstels met bosmateriaal, …) en we zullen ook eens proeven van het bos. Dit alles in een unieke omgeving waar reeën, levendbarende hagedissen en zwarte spechten zich thuis voelen. Op diverse plaatsen is er toelichting over het moderne bos- en heidebeheer. Wist je trouwens dat er nog resten van munitiedepots te zien zijn in het bosreservaat de Eendenputten, dat speciaal voor deze wandeling opengesteld is? Tijdens de wandeling zal je ook duidelijk worden waarvoor de Bisschop precies naar dit bos kwam.
Kortom: voor elk wat wils en een unieke mogelijkheid om de streek nog beter te leren kennen!
Onderweg zijn er enkele versnaperingen voorzien. Het traject is ongeveer 6 km lang.
Sommige delen zijn moeilijk toegankelijk voor buggy’s.

Prijs: Volwassenen: 2 euro inkom, kinderen gratis
Waar: parking Aanwijs, Reigerlostraat
Org.: Natuurpunt De Torenvalk vzw in samenwerking met Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt, Gemeenschapsinstelling De Zande, Vlaamse Landmaatschappij, Heemkundige Kring Ons Wingene, gemeente Wingene, gemeente Beernem, gemeente Ruiselede, Provinciebestuur West-Vlaanderen, TMVW, Borstelmuseum Izegem, Stedelijke Academie voor Muziek en Woord Tielt, …
Info: Natuurpunt De Torenvalk: 051 40 46 96 of Provincie West-Vlaanderen (BC Bulskampveld – 050 55 91 00 – bulskampveld@west-vlaanderen.be – www.west-vlaanderen.be/bulskampveld )

kids woensdag 31 oktober van 14 tot 16.30 uur – ‘Help de vogels in de winter!’

De jongste groep gaat op zoek naar zaden en noten om daarna mezenballen en voedersnoeren te maken. Deze kunnen thuis opgehangen worden in een boom tijdens de koude wintermaanden. De oudste groep maakt voederplankjes en zoekt uit wat elke vogel precies eet en hoe we hen daarbij kunnen helpen.

Voor wie: kinderen van 6 t.e.m. 8 jaar en 9 t.e.m. 12 jaar
Prijs: 5 euro – inschrijven verplicht vóór 28 oktober – max. 20 deelnemers per leeftijdsgroep
Waar/info/inschrijven: Bezoekerscentrum (kasteel) Bulskampveld in Beernem
Org.: Provincie West-Vlaanderen (BC Bulskampveld – 050 55 91 00 – bulskampveld@west-vlaanderen.be – www.west-vlaanderen.be/bulskampveld)

Zwin Natuurcentrum in Knokke-Heist

zaterdag 27 oktober van 16 tot 18 uur – ‘Stiltewandeling: zonsondergang met avondtrek’

Oktober, november en december zijn de laatste maanden van de najaarstrek. In die periode komen nog veel vogels aan in het Zwin om er de wintermaanden door te brengen. De 1000den wilde eenden en ganzen vormen dan een imposant schouwspel en maken een bezoek aan het reservaat ook in de barre koude meer dan de moeite waard. Vandaag kan je een ‘stiltewandeling’ volgen om de slaaptrek van vogels naar het reservaat te beleven. Bij zonsondergang trekken er immers duizenden ganzen, eenden, wulpen en vele andere vogelsoorten vanuit de polders naar het Zwin, waar ze op de grote veilige plassen de nacht doorbrengen. Het luchtverkeer tussen het Zwin en de omliggende polders leidt soms tot een indrukwekkende ‘avondspits’. En als het donker is, kan je het gesnater van ganzen nog altijd heel goed horen én de talrijke silhouetten van allerlei andere vogels op de meertjes onderscheiden. Gidsen leiden je in de rustige avondstilte door de duinen naar het strand en via de Zwinmonding terug naar het vogelpark. Honden niet toegelaten op deze wandeling. Doe voor uw eigen comfort water- en winddichte kledij, incl. rubber laarzen aan. Deze wandeling is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen

Prijs: 6-11 jaar: 2 euro; vanaf 12 jaar: 4 euro
Waar: Zwin Natuurcentrum in Knokke-Heist
Org./info: Provincie West-Vlaanderen (Zwin Natuurcentrum)

Kids woensdag 31 oktober van 14 tot 16 uur – ‘Mezenbolletjes maken’

De winter staat voor de deur. De trekvogels zijn ondertussen reeds in het warmere zuiden. Andere vogels die hier blijven kunnen best wel wat hulp gebruiken bij het vinden van voedzame zaadjes. We kunnen ze hierbij op verschillende manieren een ‘vleugeltje’ helpen. Op het einde van de middag heb je voldoende materiaal om ook in jouw tuin de vogels te verwennen! Je mag jouw eigen gemaakte werkstukje mee nemen naar huis!

Voor wie: kinderen van 9 t.e.m. 12 jaar
Prijs: 6 euro
Waar/info: Zwin Natuurcentrum in Knokke-Heist
Org.: Provincie West-Vlaanderen (Zwin Natuurcentrum)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here