Gebruikers draadloos netwerk laten voordeur open voor inbrekers

Gebruikers draadloos netwerk laten voordeur open voor inbrekers, zo blijkt uit een onderzoek dat 60% WiFi-netwerken onbeschermd zijn. 'Wardriving' onderzoeken (het detecteren van draadloze netwerken door rond te rijden in een bepaald gebied) die internationaal werden uitgevoerd, leiden tot merkwaardige resultaten: 60% van de draadloze netwerken hebben geen enkele bescherming

WiFi-netwerken zijn een potentieel kanaal voor doelgerichte aanvallen. Ze laten immers systeeminbraken toe zonder dat de inbreker daar veel werk aan heeft.

Panda Software publiceert het "Security in Wireless Networks", rapport. Daarin wordt het gebrek aan beveiliging in WEP, het meest gebruikte WiFi-protocol, aan de kaak gesteld. Ook de betrekkelijke betrouwbaarheid van andere veel vorkomende systemen als WPA en WPA-PSK krijgt een flinke deuk. 60 procent van alle WiFi-netwerken heeft geen enkele bescherming.

"Dit onderzoek legt verschillende veiligheidsgradaties bij draadloze netwerken op de rooster. Verder gaat het onderzoek na hoe veiligheidsmethodes en de beperkingen in het design zelf die netwerken kwetsbaar maken. Zo willen we gebruikers bewust maken van de gevaren bij het opzetten van een draadloos netwerk. Het nemen van de juiste veiligheidsmaatregelen is echt wel essentieel."

De conclusies van de studie zijn glashelder: de veiligheid bij WiFi-netwerken is onvoldoende. WEP, het meest gebruikte protocol voor de veiligheid van het netwerk, vertoont veel kwetsbaarheden. WPA en WPA-PSK, de meeste effectieve protocols, worden nauwelijks gebruikt. Panda Software achterhaalde dit door een aantal 'wardriving' onderzoeken in verschillende landen: Zweden, Canda, Argentinië,

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here