VLAANDEREN GEEFT 1,5 MILJOEN EURO STEUN VOOR SEMINARIE GENT

Aalst (redactie/mas) Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois maakt 1,5 miljoen euro steun vrij voor de restauratie van de Huyssensvleugel van het voormalig bisschoppelijk seminarie van Gent, beter bekend als het vroegere ‘Klein Bavo’.

De steun is bestemd voor de restauratie van de straat – en binnenkoergevels en de interieurrestauratie, evenals de verbouwing van vergader- en leslokalen. Naast de restauratie van het interieur worden ook de gevels hersteld of vernieuwd.

Bisschop Antoon Triest liet in het midden van de zeventiende eeuw in de schaduw van de Sint-Baafskathedraal een seminarie oprichten, naar de plannen van architect Pieter Huyssens. Een eeuw later werden 3 nieuwe vleugels bijgebouwd, opdat ook de seminaristen en niet enkel de leerkrachten in het complex konden verblijven. In 1926 brachten de Zusters van Liefde er een meisjesschool onder. Momenteel zijn de bibliotheek van het seminarie en enkele andere diensten van het bisdom er ondergebracht

Het voormalig bisschoppelijk seminarie prijkt sinds 1982 op de lijst van beschermde monumenten. De totale kosten van de ingrijpende renovatie worden geraamd op 2 miljoen euro. Daarvan neemt de Vlaamse overheid 1.512.489,34 euro voor haar rekening.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here