Work for Change: jongeren en bedrijven samen vóór het Zuiden

Aalst (redactie/mas) Onder de slogan Work for Change gaan Vlaamse en Brusselse scholieren jaarlijks tijdens de schooluren één dag werken. Hun loon staan ze af aan een jongerenproject in het Zuiden. Vandaag 18 oktober vindt het plaats.

Vooraf maken ze kennis met de leefwereld van hun Zuiderse leeftijdsgenoten die in België op tournee zijn in de deelnemende scholen en steden. Leerkrachten en leerlingen krijgen een educatieve lesmap, een jongerenmagazine en filmpjes ter verduidelijking van het jaarlijks verkozen project en thema.

Scholieren van het vierde, vijfde, zesde en zevende middelbaar uit het ASO, TSO, BSO, KSO, BuSO en Deeltijds Onderwijs kunnen deelnemen. Alle bedrijven, organisaties, steden en particulieren kunnen deelnemen door jobs vrij te maken voor deelnemende scholieren.

De opbrengst van Zuiddag 2012 gaat naar een jongerenproject rond kwaliteitsonderwijs in de sloppenwijken van Caracas (Venezuela). De Belgische vzw Bello Belgo wil Venezolaanse jongeren helpen leiders te worden waar dat het meest nodig is: in de sloppenwijken waar ze wonen.

In de sloppenwijken van Caracas zijn de meeste mensen arm, vaak werkloos en komen ze vaak in aanraking met criminaliteit. De negatieve omgeving waarin de ‘slum kids’ (jongeren uit de sloppenwijken) opgroeien ontneemt hen de kans tot zelfontplooiing, hoger onderwijs en een veelbelovende job. Velen geraken in eenvicieuze cirkel, die ervoor zorgt dat ze zelf bijdragen tot de armoede en criminaliteit, een triestige realiteit.

Bello Belgo en hun Venezolaanse partner Embajadores Comunitarios willen deze vicieuze cirkel doorbreken door de jongeren een positief perspectief te bieden op hun toekomst. Hoe? Door hen te leren argumenteren, debatteren en probleemoplossend denken. Zo ontwikkelen ze een alternatief voor geweld en criminaliteit. Ze leren zelfredzaam te zijn.

In Erpe-Mere doet de bilbiotheek mee, in Aalst oa. Nieulandt op het Wjingaardveld met leerlingen van de technische van DvM.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here