Waarom de Europese Centrale Bank de rente verhoogt

De ECB verhoogde, voor de tweede keer op drie maand tijd, de rente met 25 basispunten. De korte rente bedraagt nu 2,5%. Verwacht wordt dat de korte rente dit jaar verder zal stijgen. De markten verwachten nog twee bijkomende verhogingen, met een hoogtepunt van 3%. De inflatie schijnt echter onder controle te zijn. De laatste cijfers wijzen op een kerninflatie van slechts 1,2% in januari, het laagste in bijna vijf jaar.

En toch heeft de ECB redenen om het beleid aan te halen want de overkoepelende inflatie ligt nog steeds te hoog. Die ligt nog altijd boven het streefdoel van 2%. En er is ongerustheid over stijgende energieprijzen, die zullen uiteraard verrekend worden in de algemene prijzen.
Bovendien blijft het beleid zwak. Een soepel beleid was noodzakelijk toen er een risico van deflatie was, maar dat is nu niet van toepassing. Daarom is het zinvol om de tarieven terug naar hun normale niveau te sturen. De meeste economen denken dat de "neutrale" rentevoet, welke de vraag noch zou afremmen noch zou aanwakkeren, rond de 3% ligt.

Enerzijds moet de ECB de snelle geld- en kredietgroei onder controle houden, anderzijds blijft het Europese herstel fragiel. Stijgende rentes kunnen het eerste probleem wel oplossen maar kunnen de groei in gevaar brengen. Vorig jaar leenden we met zijn allen 9,4 % meer dan in 2004, dat is de snelste stijging in jaren. De groei van M3, de standaard voor geldvoorraad, versnelde met 7,5% wat ver boven de doelstellingen is. Omdat de Fed de korte rente verhoogde volgde de ECB een globale trend. Bovendien bereikten de vertrouwensindicatoren een record en zijn de financiële markten veerkrachtig. Deze drie factoren geven de ECB goede argumenten en leidden tot nu toe tot slechts kleine verhogingen. Als de economie echter vertraagt en de Fed een pauze in de rentecyclus aankondigt zullen twee van de drie argumenten heel wat van hun kracht verliezen.

Als door één of andere reden de markten meer volatiel worden (olie, Iran, dollar…) dan is een verhoging niet zo gepast. Daardoor moet de ECB snel handelen. De rente moet voor de zomer op 3% staan, want daarna dienen zich niet meer zo goede kansen aan. Als in de obligatierendementen al een scenario van renteverhogingen ingecalculeerd is en ze een sterk ondernemersvertrouwen weerspiegelen, dan zullen de obligatierendementen dicht bij de cyclische piek liggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here