Christophe D’Haese, een echte ajuin wordt burgemeester.

 

Aalst (redactie/stas) Meester Christoph D’Haese (N-VA) wordt de nieuwe burgemeester van Aalst. Deze nacht, van maandag op dinsdag, iets voor 3 hebben de verkozen raadsleden van N-VA, CD&V en SP.A zijn voordracht getekend. Zijn partij behaalde zondag met 31,1 procent van de stemmen een kletterende overwinning in de Ajuinstad. De N-VA gaat een coalitie vormen met CD&V en de SP.A .

Over de schepenen kunnen we voorlopig alleen maar gokken, tot het definitief is. Dus daar wachten we op, al zal het OCMW ook naar N-VA gaan, maar sociale zaken in socialistische handen blijven.

Wie is Christophe D’Haese? Hij is een advocaat met kantoor op de Graanmarkt, maar woont op de Gentsesteenweg achter de lange stenen muur die je tegenkomt als je van het Siesegemkruispunt richting Erpe-Mere rijdt.

Hij is een juridisch product van de Alma Mater. De KU Leuven. En liep college bij de Jezuïeten in Aalst. Hij is van ’67, 25 februari, een vis van sterrenbeeld, 45 jaar oud, getrouwd en heeft twee kinderen. Na 24 jaar krijgt Aalst opnieuw een first-lady.

Christoph D’Haese maakte pas begin december 2011 zijn overstap van Open VLD naar N-VA bekend maar heeft toen blijkbaar goeie papieren kunnen voorleggen. Zowel boegbeelden Karim Van Overmeire (47) – derde op de lijst – als Sarah Smeyers – die de tweede plaats krijgt – lieten D’Haese voorgaan. Vandaag gezien, een goede zet. Ondanks zijn overlopen, sloot Aalst hem in de armen. Veel klein-Aalstenaars snakten al langer naar een echte ajuin als burgemeester.

En nen echten, dat is Christophe, als kleinzoon ‘van den Oilsjtersen’ Bon Marché en later De Sadeleer in de Molenstraat, in elk geval. Hij heeft Oilsjtersen humor, is betrokken bij de Draeckenieren, is een levensgenieter. Het wordt even wennen aan een Bourgondiër als burgemeester na 24 jaar vrouwen. Maar dat zijn zaken waar een mens snel aan went. Over partijgrenzen heen wordt de warmte van Christophe geloofd. Bij de Open VLD ligt dat bij de nieuwe lichting wat moeilijker, om begrijpelijke redenen. Maar bij de echte liberalen van het eerste uur, geen slecht woord over Christophe D’Haese.

D’Haese is geen scherpslijter als het op Vlaans-nationalisme aankomt. Wat als bruggenbouwer in een coalitie met CD&V en SP.A een goed zaak is.

Er komt ongetwijfeld een nieuwe stijl in Aalst, even wennen, maar de witte broodsweken zullen na enkele weken in 2013 achter de rug zijn. Veel tijd om warm te lopen heeft hij niet. Maar als voorzitter van de gemeenteraad heeft hij toch al wat gezien. Het stadhuis is hem niet vreemd. En er zit een oud-burgemeester in het Schepencollege met Ilse Uyttersprot.

Met D’Haese leveren de Vlaamsgezinden in Aalst de vierde burgemeester. Na Van den Berghe in WOI, Van Opdenbosch als waarnemend burgemeester in 1925 en Vitor Bocqué tijdens WO II.

Aalst wacht op een een nieuwe wind en verandering. Het zal geen jaren mogen duren, of Aalst zal het vertrouwen dat er vandaag is in D’Haese snel verliezen. Maar na 5 weken zullen we op 10 februari 2013 de echte burgemeester leren kennen. De groepen, kunnen zich nu voorbereiden

Ilse Uyttersport kan aan haar schilderij beginnen denken…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here