Oorzaak van chronische vermoeidheid

Chronische vermoeidheid zou veroorzaakt worden door hersenschade. Het Epstein-Barr-virus zou de aanleiding geven tot het chronisch vermoeidheidssyndroom CVE. Niet het virus zelf, maar de hoge koorts die sommige zieken krijgen, zou verantwoordelijk kunnen zijn voor de opkomst van ME. Sommige patiënten zouden nooit helemaal herstellen van de schade die de koorts aan het brein aanricht. Dat beweren althans Australische onderzoekers in het tijdschrift Journal of Infectious Diseases.

De ziekte van Pfeiffer.

Het Epstein-Barr-virus is gerelateerd aan de ziekte van Pfeiffer die bij ons beter bekend staat als de kusjesziekte of klierkoorts. Zo'n driekwart van de bevolking is met het virus in aanraking geweest. De Australiërs baseren hun bevindingen op een onderzoek onder 39 mensen die een acute koortsaanval hebben gehad na een infectie met het Epstein-Barr-virus. Acht van hen ontwikkelden later het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Symptomen van het chronische vermoeidheid.

De ziekte veroorzaakt een zware langdurige vermoeidheid. Het lijkt veel op griep doordat je last hebt van koorts, keelpijn, hoofdpijn. Typisch voor Pfeiffer zijn gezwollen lymfeklieren in hals, oksels en liezen, die na een dag of twee optreden.

Je kunt ook geelzucht of een huiduitslag hebben die lijkt op rode hond met kleine, dikke, rode plekjes, en pijn in de borstkas, ademhalingsproblemen en hoesten.

Meestal verdwijnen alle belangrijke symptomen na twee of drie weken, maar daarna zul je je nog minstens twee weken zwak voelen, futloos en misschien ook wat teneergeslagen. Bij de minste inspanning ben je al hevig vermoeid.

Een complicatie die Pfeiffer in heel enkele gevallen in de acute fase met zich meebrengt is een vergrote milt en mogelijk een beschadigde lever, die voor geelzucht zorgt.

Andere symptomen zijn:

1. hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid;

2. slaapstoornissen;

3. concentratie- en geheugenstoornissen;

4. overgevoeligheid voor weersveranderingen;

5. hevig zweten tijdens de slaap;

6. wisselende bloeddruk;

7. maag- en darmklachten;

8. emotionele instabiliteit;

9. wazig zicht;

10. overgevoeligheid voor geluid, licht en geuren.

Iemand die zich vaak vermoeid voelt, hoeft dus nog niet meteen ME te hebben. Overigens worden de termen ME (myalgische encefalomyelitis) en CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) door elkaar gebruikt. 'Myalgisch' duidt op pijnlijke spieren, één van de symptomen van de ziekte. 'Encephalomyelitis' staat voor een ontsteking aan de hersenen en het ruggenmerg.

Hulpgroepen over CVS:

1. Cvs Contactgroep – Postbus 10002 – 9200 Grimbergen – tel: 0498 504 974

2. CVS-Hulplijn – Tel: 02/251.64.15 – Bereikbaarheid: maandag: 19.30 tot 20.30 uur, dinsdag: van 15 tot 17 uur, woensdag en donderdag: 19.30 tot 20.30 uur. CVS-Hulplijn.

3. ME-Vereniging vzw – Dorp 73 – 3221 Nieuwrode – tel: 016 570 983 www.me-cvs.be

In samenwerking met www.hulporganisaties.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here