Willy Michiels (Haaltert) gaat voor de burgemeestersjerp.

Haaltert (Mas Stas/Redactie) In 1970 deed Willy Michiels voor het eerst mee aan de verkiezingen in Kerksken en werd burgemeester. Hij zat toen moet Paula D’Hondt in het schepencollege. Zondag zijn het zijn zevende gemeenteraadsverkiezingen. Sinds de fusie van Kerksken, Denderhoutem, Heldergem, een deel van Terjoden met Haaltert, een gemeente waar moeilijk één etiket op te kleven valt.

Behalve één: de gemeente van Willy Michiels. Wereldberoemd, van Kèsken tot in Knokke. Van Vlaanderen tot Wallonië. Van Europa tot Amerika. Een wereldburger met een hart voor de gewone man. En zakenman, op en top, maar dat is een ander verhaal.

Juridisch liggen de kaarten vandaag goed. In theorie kan Willy Michiels op 1 januari burgemeester worden. De vraag luidt… schudden de bijna 14000 kiezers van Haaltert zondag de kaarten even goed? In een gemeente zonder Vlaams Belang, is in theorie een coalitie tegen de Centrumlijst-VLD van Michiels mogelijk. In theorie. Gaan vier uiteenliggende partijen daarvoor genoeg cement vinden? Dat is de vraag. Een volstrekte meerderheid, daar rekent Michiels niet op. Maar zeg nooit nooit.

Lijstrekker Willy Michiels gaat voor een voortzetting van het beleid, met waar nodig en betaalbaar, nieuwe accenten en verwezenlijkingen. Maar waarom doet een man van 75 nog eens een gooi naar de burgemeestersjerp? De Louis Tobback van Haaltert? “Waarom zou een man die in het weekend op de fiets kruipt, niet gezond zijn om burgemeester te zijn?” vraagt hij luidop. “Kwa visie en inzicht voel ik me nog even goed als toen ik begon in ’70. Mijn beleid is nog steeds hetzelfde. Er is geen verschil in beleid. De mensen weten hier maar al te goed wat ze aan mij hebben.”

In deze brave nog katholiek-christelijke gemeente zonder veel nieuwe Haaltertenaren als Centrumlijst bijna één op twee kiezers aanspreken, is niet niks. Zonder Willy Michiels zou een CD&V hier waarschijnlijk ijzersterk staan. De kerktoren staat hier nog centraal. Maar Michiels spreekt mensen aan over ideologieën en overtuigingen heen. Zeker en vast de gewone volksmens.

Hoe goed Michiels als zakenman ook geboerd heeft, na enkele toogbezoeken in Kerksken en Haaltert, is het duidelijk. Michiels is geliefd. “Hij loopt ondanks zijn geld nog altijd niet naast zijn schoenen. Hij is een man van het volk gebleven.” Maar het wordt ons ook duidelijk dat er zonder Michiels geen centrumlijst meer zou zijn. Iemand die de politiek van Haaltert van binnenuit duidelijk kent verwoord het zo: “Ik heb de indruk dat Michiels het bindmiddel is, de maïzena, die heel de groep samenhoudt. Zonder Willy krijgen we een heel ander verhaal in Haaltert.”

Wie denkt dat Michiels alleen burgemeester wilt zijn voor de eer, komt toch wel bedrogen uit. Michiels kent zijn dossiers. Kent zijn dossiers goed. Voor de vuist weg. Meer zelfs, niet alleen Haaltert, ook de Aalsterse politiek en vele dossiers kan hij zo voor de vuist weg citeren en aanhalen. Ja, hij is kasteelheer van Moorsel. Maar daarom ken je nog niet de dossiers. De kans is groot dat hij binnenkort ook de ‘paardenman van den Affligemdreef’ is. Het zal niet lang meer duren of er komt schot in de zaak. City-marketing? Michiels heeft geen studies nodig. Aalst staat nu dank zij de jaarlijkse jumping Europees op de kaart. “Ze zijn allemaal tegen Michiels, de polletiekers uit de streek, maar als er iets is zoals de jumping, komen ze toch wel allemaal graag… Vind je dat niet raar?” zegt hij al lachend.

Op 17000 inwoners zou Haaltert 160 asielzoekers via een LOI (Lokaal Opvang Initiatief) moeten opnemen. Brussel vindt Haaltert een witte vlek. Ja, er is één asielzoeker die onderdak heeft in Haaltert. Veel plannen om dit te veranderen zijn er niet. Michiels vindt dat het zo goed is. En als je rondvraagt, de bevolking vindt zeker dat het zo goed is. Op één of andere linkse ideoloog na misschien. Maar de socialisten en Haaltert. Dat zal niet direct een grote match worden. Groen doet zelfs niet mee… Michiels geeft sp.a, zijn coalitiepartner, 2 à 3 zetels… “k Zal er niet ver naast zitten…”

Als we vissen naar het succesverhaal in Haaltert moeten we niet lang wachten op een antwoord. “Eén lijn in het beleid, en geen korte termijnvisie.” Hij moet niet lang naar zijn woorden zoeken. “We besturen hier zuinig. We hebben maar een personeelskost van 33%. Met minder en beter personeel besturen wij al jaren de gemeente. En het gaat. We hebben zeker niet minder dienstverlening dan op een ander. En daarom kunnen we de belastingen zo laag houden… De mensen weten dat Willy niet met hun geld gooit. En ze appreciëren dat….”

Als er geld is, investeren we. Niet boven de stand leven. Die indruk heb ik in Haaltert. Maar ook na 2012 wordt er verder geïnvesteerd. Denderhoutem krijgt een nieuw Dorpsplein. De wegen worden verder vernieuwd – in Kerksken zijn ze nu volop aan de gang, als we de modder aan de wagens zien. Ook in het landelijke toerisme wil Michiels verder investeren. Hij wil de fietsroutes en wandelroutes in zijn gemeente verdubbelen. “Dat moet niet altijd veel kosten. Je moet ook eens verder zien dan je neus lang, en kijken waar er subsidies zijn en financiële tussenkomsten. Met de steun van de provincie hebben we zo al wat kunnen realiseren.”

Michiels gaat niet over één nacht ijs. Alle scenario’s voor zondag zijn al uitgetekend. Tot in de details berekend. Het systeem Imperiale om de zetels toe te wijzen, kent hij uit het hoofd. Een goed politicus moet ook wat sluw zijn, enkele stappen op voorhand kunnen denken. Zou dat Michiels zijn sterkte zijn? Dat hij altijd twee stappen vooruit denkt?

“Het verhaal met Gina Verbestel was niet voorzien” zegt hij. “Maar ik maak me geen zorgen. Het zal 2 à 3 zetels kosten, maar ze zal waarschijnlijk ook stemmen halen bij mensen die anders niet zouden stemmen voor mij. We zien wel….” Veel zorgen lijkt Willy Michiels zich niet te maken. De N-VA blijft een verrassing, maar hij denk niet dat er een grote voedingsbodem is. En de CD&V komt met een jonge en vernieuwde lijst op. “Die lopen nu warm om in 2018 de macht te grijpen” lacht hij.

Met 6 procent gemeentebelasting is Haaltert de laagste in de regio. Dat zal in de toekomst zeker en vast zo blijven als het van Michiels afhangt. Zoveel is duidelijk na een gesprek met Willy Michiels en een bezoek aan Haaltert. Eigenlijk een gemeente door veel Aalstenaars niet zo gekend. En toch zo dichtbij. Wie van de natuur houdt, kan er zijn gading vinden. Nog niet echt op de kaart gezet. Er is nog ruimte om het landelijk toerisme te promoten. Een gat in de markt. Naast het gezellige vrijdagmarktje.

Een gesprek met de Kasteelheer van Moorsel in het landelijke Kerksken. Het lijkt wel een zin uit een middeleeuws sprookje. Maar het is 2012. Haaltert, zo dichtbij Aalst en zo anders. De Denderstreek heeft iets unieks. Willy Michiels ook.

Willy Michiels is lijstrekker Centrumlijst-VLD, lijst 8.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here