ABVV voert actie voor de rechten van de uitzendkrachten..

Aalst (redactie/mas) Op woensdag 10 oktober organiseerde het ABVV voor de achtste keer de Dag voor de Rechten van Uitzendkrachten. Op verschillende plaatsen in Oost – Vlaanderen, ook aan het station in Aalst, werden ludieke acties gevoerd.

Het gelegenheidsmagazine Interimzone werd verdeeld samen met thee geschonken in speciaal voorziene onthaastingsruimtes. Thee is
rustgevend en staat dit jaar symbool voor de actie. Want het ABVV vraagt aandacht voor de hoge werkdruk, de stress en de veiligheidsproblemen in uitzendland.

Thee is goed tegen stress, zo wordt gemeenzaam gezegd. Dat komt goed van pas in uitzendland. Want uitzendkrachten hebben last van stress. Onzeker werk knaagt aan het zelfvertrouwen. Het knaagt ook aan het inkomen. Met een portemonnee die dan eens gevuld wordt en dan weer niet,bouw je geen toekomst op.

“Uitzendkrachten worden niet als vol aanzien. Ze worden aan het lijntje gehouden met loze beloftes over een vaste aanwerving. In ons magazine Interimzone toont Björn een tafel vol uitzendcontracten die hij op drie jaar tijd verzamelde. Doorgaans is het inderdaad jarenlang voortsukkelen met
dagcontracten, in het beste geval weekcontracten.” zegt Erwin Callebaut van ABVV Oost-Vlaanderen.

“En ja, dat zorgt voor stress. Dit jaar zet het ABVV die kwaal speciaal in de kijker. Vandaar de thee. Een beetje stress kan geen kwaad, maar het moet gezond blijven. Ook over gezondheid valt in uitzendland een en ander te zeggen. Zonder opleiding, zonder goede informatie, kunnen uitzendkrachten niet veilig en gezond werken.

“Het is binnenkomen en meteen meedraaien, want het moet opbrengen” zegt Johan in Interimzone. Vaak zonder gepaste kledij, horen we van Shana die veel te grote veiligheidsschoenen moest dragen en die op haar uitzendkantoor te horen kreeg: “beter te groot dan te klein”.

“Het kan en het mag niet zijn dat de veiligheid en gezondheid van uitzendkrachten als een bijkomstigheid wordt beschouwd. Het aantal ongevallen met uitzendkrachten is de laatste jaren dan wel fors gedaald, er zijn er nog altijd veel te veel. In 2011 ging het over 8.917 ongevallen, waarvan 772 met blijvende letsels. Er waren ook 5 dodelijke ongevallen, voor alle duidelijkheid, tijdens de uitvoering van hun opdracht. De vaak gehanteerde frequentiegraad bedraagt 50,5. Dat is nog altijd evenveel als in de zo risicovolle bouwsector.” verduidelijkt Callebaut.

Thee tegen stress, maar uitzendkrachten kunnen ook heel goed van die zwarte thee gebruiken die je wakker houdt. Ze moeten hun ogen open houden voor hun rechten. Ze moeten durven zeggen dat hun veiligheid voorrang moet krijgen. Ze moeten vooral ook laten horen dat ze geen marionetten zijn
die van de ene dag op de andere worden ingezet en weer opzijgeschoven. Uitzendwerk dient om een tijdelijke nood aan arbeidskrachten op te vangen, niet om mensen eeuwig en een dag in onzekerheid te duwen. Het ABVV staat aan hun zijde om zich daar tegen af te zetten.

Ook de vaste werknemers hebben verhoogde stress en extra werkdruk doordat ze de begeleiding en opleiding van collega’s interimwerkkrachten naast hun dagelijkse werktaak moeten doen. Daarom kunnen ook zij van de rustgevende thee gebruik maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here