Brussel installeert 140 computers in Kinshasa.

Brussel (redactie) Een delegatie van de Stad Brussel is van 16 tot 27 september naar Kinshasa gereisd. Zij werden aangevoerd door een  Informatica-ingenieur van GIAL.  Doel : het uitvoeren van het akkoord, aangebracht door Karine Lalieux (PS), Schepen bevoegd voor de Informatica van de Stad Brussel, tijdens haar bezoek aan Kinshasa tijdens de maand mei. Opdracht : de installatie van 140 computers in de scholen en de administratieve gebouwen en het organiseren van opleidingen.

De Steden Brussel en Kinshasa hebben een samenwerkingsakkoord sinds 2002. In dit opzicht is Karine Lalieux, Schepen voor Openbare Netheid en Informatica, naar Congo gegaan tijdens de maand mei. De Stad heeft zich sinds 2006 geëngageerd in een belangrijk saneringsproject van de markt van Matete. Een gelegenheid om ter plaatste de vooruitgang vast te stellen maar ook om een nieuw deelgenootschap af te sluiten met de Gouverneur van Kinshasa om de numerieke kloof te verkleinen.

Vier maanden na het ondertekenen van dit deelgenootschap werden er 140 computers van het informaticapark van de Stad Brussel, volledig herbruikbaar gemaakt, geleverd, getest en geïnstalleerd door de Brusselse delegatie, in samenwerking met het Nationale Instituut voor Beroeps Voorbereiding (INPP) van Kinshasa.

« In een eerste fase werden er 10 scholen, de Regie voor Sanering en Openbare Werken van Kinshasa en de gemeentelokalen van Gombe en van Kimbaseke uitgerust met het informaticamateriaal van de Stad Brussel » heeft Karine Lalieux uitgelegd.  « De samenwerking tussen GIAL en het INPP was uitstekend, zij konden 140 computer installeren op 14 plaatsen in 10 dagen tijd »  heeft Karine Lalieux toegevoegd.

Het informaticadeelgenootschap tussen de Steden Kinshasa en Brussel stopt hierbij niet. Het omvat ook een belangrijk opleidingsdeel om het materiaal zo goed mogelijk te laten gebruiken in de scholen en de administraties. De opdracht tijdens de maand september heeft dus de mogelijkheid geboden aan GIAL om samen met het INPP een opleidings-en recyclageprogramma op te stellen, naar mate de verschillende de niveaus, over het gebruik en onderhoud van de computers. Deze opleidingen zijn in eerste instantie bedoeld voor de 35 leerkrachten en agenten van de openbare administratie van de Stad Kinshasa.

« Dit opleidingsgedeelte is uiterst belangrijk voor mij zodat deze actie ook op lange termijn gevolgen kan hebben. Na het aanbrengen van het materiaal en de logistieke steun kan de opleiding van de agenten dit project laten leven en ze opbouwen over verschillende jaren. Het derde deel zal het opzetten van de recyclagenetwerken bevatten die van pas zal komen wanneer het materiaal verouderd blijkt  » heeft de Schepen van Informatica, Karine Lalieux, besloten.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here