Aalst en de voorkeurstemmen.

 

Aalst(redactie/mas) Voorkeurstemmen. Vooral de kandidaten zelf weten perfect hoeveel ze er haalden bij een vorige verkiezing. In Aalst is er naast de gewone stembusgang ook een perceptionele strijd om het burgemeesterschap losgebarsten. Allez, losgebarsten, vooral in de middens van de kandidaten en aan de togen en op de terrassen om en rond de Grote Markt. Moet de man/vrouw met het meeste aantal voorkeurstemmen burgemeester worden?

De partijen die daar nu ineens voorstander van zijn, waren er zes jaar terug wel geen voorstander van. Even in herinnering brengen dat Anny De Maght met 4245 voorkeursstemmen de lijsttrekker was in 2006 met het hoogste aantal. Toch vloog Anny naar de oppositie maar haar Blauwe fractie. Het is maar hoe je het beziet… En de grootste partij vloog in 2006 ook naar de oppositie. Het Vlaams Belang. Om maar te zeggen dat alles relatief is. Om maar te zeggen dat politici vaak kakelen met de wind mee.

In Aalst is het sinds jaren de gewoonte dat de grootste partij van de meerderheid de burgemeester levert. Maar dat is een ongeschreven gewoonte. Politiek gezien voor de hand liggend. Maar zeker geen must. Hoeveel gemeenten zijn er niet waar de kleinste partij de burgemeester levert omdat twee grote blokken samen niet door één deur kunnen. Als twee honden vechten om een been,… Hoe werd Edgard Hooghuys als socialist ooit burgemeester van Nieuwerkerken denk je?

Er was ooit één partij, de VLD, die voorstelde om de burgemeester rechtstreeks te laten verkiezen naast de gemeenteraad. Ze stonden alleen in het parlement en kregen hun voorstel niet gestemd. We kiezen tot op vandaag nog steeds een gemeenteraad en fracties. Het zijn deze fracties die op zoek gaan naar een werkbare meerderheid, al is in Aalst dat woord werkbaar ook een rekbaar begrip.

Dus je kan perfect de meeste voorkeursstemmen hebben of als grootste partij uit de bus komen, en toch in de oppositie belanden. In 1977 vormden de 2de (PVV), 3de (BSP) en 4de(VU) partij een coalitie tegen de grootste, de CVP, om Louis D’Haeseleer burgemeester te maken. Logica voor de gewone man is niet altijd hetzelfde als politieke logica, zoveel is duidelijk.

In 2006 haalde Ilse Uyttersprot 4047 stemmen als lijsttrekker, Ann Van de Steen 2670 stemmen als lijsttrekker, Karim Van Overmeiren 3177 stemmen als lijsttrekker. Johan Stylemans duwt nu de lijst van de liberalen. JJ begint aan zijn Aalsterse politieke carrière. Het blijft koffiedik kijken hoeveel JJ zal halen? Anne-Marie Verdoodt had 1734 stemmen, Vera Van der Borght 1695. D’Haese haalde bij de liberalen 1172 voorkeurstemmen als nieuwkomer. Hoeveel Aalstenaars zullen hem nu steunen?

Er waren er enkelen die niet rechtstreeks verkozen raakten en met een opvolgersomweg in de gemeenteraad kwamen, zelfs in het schepencollege. Geert Verdoodt is er zo eentje. 354 voorkeursstemmen, maar voldoende voor en socialistisch zitje in de gemeenteraad. Ignace Verhaegen kwam ook als opvolger in de raad met 623 stemmen. Toen VB, nu N-VA. Bart Van Lysebeth raakte met zijn 1010 stemmen niet verkozen en werd tweede opvolger. Toch werd hij schepen. Politiek kan raar zijn. Redt hij het nu wel rechtstreeks na 6 jaar op te vallen als schepen, zowel binnen als buiten het schepencollege?

Enkele opvallende cijfers in 2006: Sarah Smeyers 630, Michel Van Brempt 1069, Mia De Brouwer 1443, Sam Van de Putte 1075, Bart Van den Neste 687, Joke De Swaef 648,…

Volgende week kunnen we vergelijken. Maar Belg.be adviseert wel geen lijststem, koppstem uit te brengen, maar uw recht te gebruiken voorkeursstemmen uit te brengen. Ook voor wie achteraan de lijst steunt, deze keer in de derde kolom. Politici blijven ook maar mensen, gelukkig maar, en het zijn de voorkeursstemmen die blijven hangen. Hun interne inzet wordt snel vergeten door partij en kiezer. Maar de stemmen blijven. Ad Aeternam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here