“Kerk voelt ramp aankomen, maar doet niets”.

Aalst (redactie/mas) Met deze woorden vat kerkjurist Rik Torfs een kerkanalyse samen. “De Kerk als instituut moet veel moeite doen om zichzelf in stand te houden. We zitten met een wanverhouding tussen de logge structuren van de Kerk en de weinige mensen die er nog zijn. We wisten dat er op termijn bijna geen priesters meer zouden zijn. We zagen de cijfers van de zondagsmissen jaar na jaar achteruit gaan. De Kerk voelde de ramp aankomen maar er is zo goed als niets aan gedaan”.

Dat zegt kerkjurist Rik Torfs van de KU Leuven in een interview met Suara, de informatiekrant van Missio.“In Vlaanderen is de machtspositie van de Kerk aangetast. In het zog daarvan worden de waarden waar de Kerk voor stond sterk betwijfeld. Toch zie je dat er iets voor in de plaats komt. Eerst en vooral een irrationeel geloof in de rede, waarbij wordt gedacht dat de wetenschap alles gaat oplossen. Ten tweede is er een enorme opstoot van emocratie. Vandaag is het belangrijk dat je emoties hebt en dat je die vooral toont. Je moet veel snotteren in de publieke media, anders heb je geen gevoelens. De mensen willen dus wel iets in de plaats van wat verloren is gegaan. Die evolutie is echt jammer. Want het geloof geeft een basisvertrouwen, waardoor je veel aankan. Zonder dat je daarom denkt dat alles meteen opgelost is. Veel mensen denken dat het hiernamaals van alle katholieken sowieso is verzekerd en dat ons leven veel makkelijker is. Dat is natuurlijk flauwekul. Gelovige mensen denken zo niet. Maar om iets te kunnen verwerpen hebben mensen een karikatuur nodig”.

“De bron vind je door tegen de stroom in te gaan. De meerderheid heeft recht op democratisch gezag en legitimiteit. Maar ze heeft ook heel vaak ongelijk. En het is de taak van mensen die door Christus geïnspireerd zijn om daar tegenin te gaan. Er klinkt nu weer geroep van alle kanten dat de Kerk zichzelf schade heeft toegebracht door die zaak met Michelle Martin. Ik vind dat totaal niet. De Arme Klaren in Malonne durven tenminste tegen de stroom ingaan door de ex-vrouw van Dutroux op te vangen”.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here