Provincie Oost-Vl registreerde tijdig .eu-domeinnamen

Dit jaar worden miljoenen Europese domeinnamen in gebruik genomen. De uitgifte van de domeinnamen gebeurt in fasen. Tot 6 februari konden overheden en geregistreerde merken een Europese domeinnaam laten registreren. Het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen heeft die kans meteen gegrepen om tevens de .eu-domeinnamen voor alle gemeenten op zijn grondgebied laten registreren. Maar goed ook, want een half uur na de start van de eerste fase claimde een bekend bedrijf de .eu-domeinnaam van Gent.

Gelukkig was men op de provincie alert genoeg om tijdig in te grijpen. ICT beheerder Jan Deckers: "Ik zag dat wat betreft de domeinnaam gent.eu dat de firma Honeywell ons voor geweest. Gelukkig moet men bij de eerste fase bewijzen dat men ook echt eigenaar is van die betreffende naam. Toen wij de naam Kaaihoeve registreerden vroeg men ons ook te bewijzen dat wij als overheid eigenaar waren van die Kaaihoeve. Zo registreerden wij een veertigtal namen, eigen aan de provincie. Maar dat ging niet altijd even vlot". De provincie kreeg 40 dagen de tijd om deze ingewikkelde procedure af te handelen.

Maar de provincie greep ook in om de 65 Oost-Vlaamse gemeenten te verzekeren van hun Europese domeinnaam. Daarbij verzamelde ICT beheerder Jan Deckers de nodige documenten bij de gemeentelijk overheden. Deze operatie kost de provincie 1.400 euro voor de registratie, daarna betaalt men jaarlijks ongeveer 400 euro. Jan Deckers zucht: "Zo wordt Europa slapend rijk, maar wat wil je. Binnen enkele jaren is de .eu domeinregistratie wat .com voor de Verenigde Staten is". Op eenvoudig verzoek stelt de provincie deze domeinnamen ter beschikking van de betrokken gemeente. Deze provinciale coördinatie blijkt uniek te zijn en kadert in de dienstverlening van het provinciebestuur aan zijn gemeenten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here