Liefdesleven, versieren, seks en dumpen per sms

Liefdesleven spannender met mobiele telefoon, voor maar liefst 70% van de jongeren van 16-25 jaar is de mobiele telefoon een belangrijk onderdeel van hun liefdesleven. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, dat in opdracht van easyMobile.nl werd uitgevoerd. Vooral sms biedt mogelijkheden: het wordt gebruikt om iemand te versieren (24%), of juist te dumpen (20%). Voor jongeren waarbij de mobiele telefoon een rol in het liefdesleven speelt, is sms een belangrijk instrument om te laten weten dat je de ander lief vindt (69%). Van de ondervraagde jongeren gebruikt 16% het mobieltje voor telefoon- en sms-seks.

Laagdrempelig versieren en dumpen

De ondervraagde jongeren geven aan dat de mobiele telefoon de 'liefdescommunicatie' aanzienlijk vergemakkelijkt, omdat je meer durft als je de ontvanger van je boodschap niet kunt zien. Zo is het minder risicovol om iemand te versieren met sms'jes dan in levenden lijve. Voordelen hierbij zijn bijvoorbeeld dat je langer na kunt denken over wat je wilt zeggen en dat de ander het niet ziet als je een rood hoofd krijgt. "Je hoeft je niet zo kwetsbaar op te stellen wanneer je iemand per sms versiert," bevestigt Henriette Schoones, seksuologe en relatietherapeute in Tilburg. Hetzelfde geldt voor een relatie uitmaken. Dumpen per sms is minder confronterend dan het in iemands gezicht te moeten zeggen. Maar ook wel enigszins asociaal natuurlijk. Een opvallende uitkomst van het onderzoek is dat meer meisjes dan jongens aangeven wel eens iemand gedumpt te hebben of gedumpt te zijn per sms (21% vs 18%).

Dumpen per sms komt ook vaker voor onder lager opgeleiden (38%) dan onder middelbaar (16%) en hoger opgeleiden (17%). Schoones: "Hoger opgeleide jongeren zijn over het algemeen sociaal en verbaal vaardiger dan lager opgeleiden". Zij zullen dus minder snel kiezen voor de 'gemakkelijke weg' van dumpen per sms.

Vreemdgaan en seks per sms

Verschillende opleidingsniveaus leiden niet alleen tot ander 'dumpgedrag', het leidt ook tot andere opvattingen over sms- en telefoonseks. Zo geven lager opgeleiden aan dat ze dit vaak doen en middelbaar en hoger opgeleiden doen slechts een enkele keer aan sms-sex.

Ze verstaan vooral 'praten over seks' onder telefoonseks. Ook verstaan meer lager opgeleiden (7%) dan middelbaar (3%) en hoger opgeleiden (1%) 'hijgen en kreunen' onder telefoonseks. Hoger opgeleiden houden het op seksueel getinte teksten of beelden verzenden (45%) en elkaar verleiden/opwinden (43%).

Twintigers (21 t/m 25 jaar) doen vaker aan telefoon- en sms-seks dan tieners (16 t/m 20 jaar). 20 % van de twintigers geeft aan er wel eens aan te doen tegen 12% van de tieners. Volgens Schoones heeft dit te maken met het feit dat twintigers over het algemeen meer seksuele ervaring hebben dan tieners.

De seksuologe en relatietherapeute zien in haar praktijk ook de keerzijde van het gemak van 'liefdescommunicatie' via de mobiele telefoon: vreemdgaan per sms. "Ook in vaste relaties wordt er nogal eens vreemdgegaan door het versturen van liefdessms'jes naar minnaars en minnaressen. Vaak komt dit voort uit een hang naar aandacht en spanning buiten de relatie. De drempel om dit via de mobiele telefoon te doen is erg laag", legt ze uit. Bron: www.easyMobile.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here