Filmfestival Gent presenteert programma 39e editie.

Gent (redactie/mas) Op 26 september werd het programma van het 39e Filmfestival Gent aan de pers voorgesteld en toegelicht. Tussen 9 en 20 oktober biedt Filmfestival Gent opnieuw een waaier aan uiteenlopende films van zowel nieuwe talenten als gevestigde waarden, evenals enkele muziekconcerten. Dit jaar staat het filmfestival helemaal in het teken van misdaad. Er werd een parcours uitgestippeld met de beste misdaadfilms in het programma. De geheim agent bij uitstek James Bond mag dan ook zeker niet ontbreken. We zetten de hoogtepunten van het programma nog even op een rij.

Het festival openen gebeurt dit jaar met een première van een Belgische film. ‘The Broken Circle Breakdown’ van Felix van Groeningen is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Johan Heldenbergh dat twee jaar geleden in Vooruit te zien was. Heldenbergh speelt ook in de film de hoofdrol, samen met Veerle Baetens. Deze openingsfilm zal zowel in Kinepolis als in Vooruit te zien zijn op 9 oktober. Je kan hem bovendien in het kader van een extra ‘Filmfestival Gent on Tour’ dezelfde avond ook gaan bekijken in Kinepolis Gent, Kortrijk, Antwerpen, Hasselt & Leuven.

De kortfilm ‘Dood van een Schaduw’ van Tom Van Avermaet en met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol, mag samen met ‘The Broken Circle Breakdown’ het 39e Filmfestival Gent openen. ‘Dood van een Schaduw’ gaat over een soldaat, Nathan Rijckx, die stierf tijdens de eerste Wereldoorlog. Een vreemde verzamelaar heeft zijn schaduw gevangen en heeft hem een nieuwe kans tot leven gegeven in ruil voor het vangen van 10.000 schaduwen. ‘Dood van een Schaduw’ won de hoofdprijs op het LA Shorts Fest, een van de grootste en meest prestigieuze kortfilmfestivals ter wereld.

Dit jaar dingen vijftien films mee in de officiële competitie. Hierbij gaat het om ‘Après Mai’ van Olivier Assayas, ‘Captive’ van Brillante Mendoza, ‘Compliance’ van Craig Zobel, ‘For Ellen’ van So Yong Kim, ‘Graceland’ van Ron Morales, ‘In Another Country’ van Sang-soo Hong, ‘Kuma’ van Umat Dag, ‘Lore’ van Cate Shortland, ‘Room 514’ van Sharon Bar-Ziv, ‘Spanien’ van Anja Salomonowitz, ‘Tabu’ van Miguel Gomes, ‘Tepening Ardi’ van Emin Alper en de Belgische inzendingen ‘La Cinquième Saison’ van Peter Brosens & Jessica Woodworth, ‘Kid’ van Fien Troch en ‘Offline’ van Peter Monsaert. De jury die de films zal beoordelen bestaat uit de Poolse componist Abel Korzeniowski, de misdaadauteur Bavo Dhooge, Herald Tribune journaliste Joan Dupont, de Chinese schrijfster en filmmaaksterXiaolu Guo en de Belgische regisseur Bavo Defurne.

Naast die drie Vlaamse films in competitie en de openingsfilm staan er nog vijf films van eigen bodem geprogrammeerd. Nieuw talent Tom Heene komt ‘Welcome Home’ voorstellen. Ook in het EYE Tunes programma zitten twee Vlaamse films: ‘The Sound of Belgium’ van Jozef Devillé en ‘Dave’ van Wim Reygaerts. De Vlaamse coproductie ‘Le Monde Nous Appartient’ van Stephan Strekervervolledigt het rijtje. Al deze films zitten vervat in het parcours ‘Belgian Cinema Today’.

Ander Vlaams/Belgisch talent uit de muziekindustrie krijgt ook een plaats op dit festival, op ‘007 in concert: Vlaams talent zingt James Bond’. Natalia, Koen Wauters & Eva Jacobs, Roland & Steven de Bruyn, The Van Jets, Jasper Steverlinck, Lady Linn, Sioen, Pieter Embrechts, Noémie Wolfs (Hooverphonic), Barbara Dex, Marie Daulne (Zap Mama), Paul Michiels, Renée, Lola (AKS), August Albert (Kristof van Customs) en Styrofoam feat. Leki brengen op 18 en 21 oktober in Kuipke Gent elk een eigen interpretatie van hun favoriete Bondsong, begeleid door het Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé. Special guest is Octopussyzangeres Rita Coolidge.

Nog meer muziek met de internationaal gewaardeerde World Soundtrack Awards & Concert. Op 20 oktober presenteren we u de 12e editie in het Gentse Kuipke, met op het programma o.m. James Newton Howard en Pino Donaggio. Na de jaarlijkse uitreiking van de prestigieuze filmmuziekprijzen brengt het Brussels Philharmonic o.l.v. Dirk Brossé een opmerkelijke selectie uit het uitgebreide oeuvre van deze grote filmcomponisten. De muziek wordt begeleid door indrukwekkende filmfragmenten.

Naast film en muziek hebben we ook aandacht voor grote namen in de filmwereld. Dit jaar focust het filmfestival op Romy Schneider. De expo, georganiseerd door de Deutsche Kinemathek – Museum für Film und Fernsehen, Berlijn gunt een intieme inkijk in de carrière en het tragische persoonlijke leven van dit icoon van de Europese cinema. Ze loopt van 12 oktober 2012 tot 13 januari 2013 in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster. In het verlengde van deze tentoonstelling loopt in het MIAT een retrospectieve met enkele films uit het rijke oeuvre van Romy Schneider.

Om het publiek wegwijs te maken in het programma, stellen we verschillende parcours voor. Zo is er ‘geschikt voor kinderen’voor de allerkleinsten, ‘ExploreZone’ voor de jeugd en ‘Plus Parcours’ voor 55-plussers. Behalve het ‘crime scene’ parcours en‘Belgian Cinema Today’, zijn er nog enkele thematische parcours:‘American (hi)stories’ focust op het belangrijke politieke jaar in Amerika, ‘Belmundo’ kaart Noord-Zuidverschillen aan en ‘Gay Scene’ is gericht op het holebipubliek.

Filmfestival Gent werkt opnieuw samen met Kunstencentrum Vooruit voor Almost Cinema, een twaalfdaags programma waarin Vooruit een alternatieve visie op cinema presenteert. Dit jaar staat Almost Cinema volledig in het teken van politiek naar aanleiding van de verkiezingen.

Voor wie maar niet genoeg krijgt van het FIlmfestival Gent presenteren we elke derde donderdag van de maand in Kinepolis in Gent, Kortrijk, Antwerpen, Leuven en Hasselt ‘Filmfestival Gent on tour’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here