Successierechten – Taks op tegenslag verdwijnt

VLD-Voorzitter Bart Somers reageert tevreden op de beslissing van de Vlaamse regering om de langstlevende partner vanaf 2007 vrij te stellen van successierechten op de gezinswoning. Somers: "Met de goedkeuring van het ontwerpdecreet van Dirk Van Mechelen zal vanaf volgend jaar een grote onrechtvaardigheid uit ons belastingrecht verdwijnen. Wie heel zijn leven samen een lening afbetaalt voor de woning zal bij het overlijden van zijn of haar partner niet langer successierechten moeten betalen op die woning. Deze taks op tegenslag verdwijnt vanaf 2007."

Koppels betalen vaak een groot deel van hun leven de maandelijkse lening af voor hun eigen woning. Als één van beide sterft moet de andere toch nog successierechten betalen op het deel van de overleden partner, hoewel het hun gezamenlijke eigendom is. Dit komt hard aan. In sommige gevallen is de langstlevende zelfs verplicht de woning te verkopen om de verschuldigde successierechten te kunnen betalen. "Het is goed dat de Vlaamse regering deze taks op tegenslag nu definitief de wereld uit helpt," aldus Bart Somers.

Met deze beslissing voert de Vlaamse regering opnieuw een in het regeerakkoord afgesproken lastenverlaging uit. In december keurde ze ook al het ontwerp-decreet van Van Mechelen goed dat een belangrijke korting op de personenbelasting voor de werkende Vlaming voorziet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here