Feest voor 175 jaar Grondwet

Op 7 februari 1831 werd de Belgische Grondwet aanvaard door het Nationaal Congres. Dag op dag 175 jaar later wordt dit belangrijke feit uitvoerig belicht met een reeks plechtigheden.
Zo is er een theatervoorstelling over 175 jaar grondwet in aanwezigheid van Prins Filip. Op maandag 6, dinsdag 7 en woensdag 8 februari 2006 wonen ruim 3.000 kinderen uit het laatste jaar basisonderwijs een 30 minuten lange evocatie bij van deze gebeurtenis.

In het halfrond van de Senaat spelen de acteurs van Clément Triboulet in aangepaste klederdracht de debatten uit 1831 na. De kinderen worden actief betrokken in het stuk. Op dinsdag 7 februari woont Prins Filip de Nederlandstalige opvoering bij voor leerlingen van de basisschool van het Gemeenschapsonderwijs Het Brammertje uit Dilsen , gesubsidieerde vrije basisschool De Wingerd uit Poederlee, basisschool Reinpad uit Genk, Sint-Filipsschool uit Schoten en de Gemeentelijke basisschool De Dobbelsteen uit Moerzeke.

Kamervoorzitter Herman De Croo, Senaatsvoorzitter Anne-Marie Lizin, Premier Guy Verhofstadt, Vice-Premiers en een delegatie Kamerleden en Senatoren overhandigen dinsdag een gedenkpenning en een speciaal uitgebrachte postzegel aan Koning Albert. De ministers en parlementsleden gaan doorheen het park naar het Koninklijk paleis. Om 15.10 uur vindt daar in de Empiresalon de plechtige overhandiging plaats.

In aanwezigheid van de senatoren Prins Filip, Prinses Astrid en Prins Laurent vindt om 17.00 uur in de Senaat de academische zitting plaats over 175 jaar Belgische Grondwet. Op het programma staan uiteenzettingen van senator Hugo Vandenberghe (CD&V) over de rechten en vrijheden in de Grondwet, senator Francis Delpérée (cdH) over de Grondwet en het parlementair systeem en senator Patrik Vankrunkelsven (VLD) over de Grondwet en het federalisme.

Surf ook eens naar Gentbrugge.blogspot.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here