Zwemmersjeuk in zwemvijver Blaarmeersen

In Gent kunnen ze op dit moment niet lachen met de uitdrukking “als het jeukt moet je krabben” want in de Gentse zwemvijver van het Sport- en Recreatiedomein Blaarmeersen werden sporen gevonden van de parasiet die zwemmersjeuk kan veroorzaken. De bevoegde instanties voeren momenteel de nodige onderzoeken uit.

Zwemmersjeuk

Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door een parasiet die vaak in natuurlijk oppervlaktewater voorkomt. Als men als zwemmer in aanraking komt met deze parasiet, bestaat de mogelijkheid dat men een ongevaarlijke huidirritatie krijgt. Deze irritatie verdwijnt vanzelf na enkele dagen. Men wordt er niet ziek van en het is niet overdraagbaar. Een jeukwerende crème kan indien nodig helpen. Als men last heeft van zwemmersjeuk hoeft men niet naar de dokter te gaan. Alleen als de uitslag heel hardnekkig is, gepaard gaat met koorts of als de huid door te krabben gaat irriteren, is het raadzaam om even bij de dokter langs te gaan.

Preventief

Rondom de zwemzone van de Blaarmeersen zijn affiches geplaatst die de bezoekers, zwemmers en watersporters informeren over de zwemmersjeuk. Ze vermelden ook volgende preventieve maatregelen:

– Beperk uw zwembeurt tot maximum 10 minuten.

– Neem een lange douche en spoel u goed af.

– Wrijf niet te hard met uw handdoek, maar dep uzelf na de douche goed droog.

– Trek na afloop meteen droge kleding aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here