Hartegalm Aalst mag 80 kaarsjes uitblazen !

Het vierstemmig gemengd koor Hartegalm Aalst wordt in vol ornaat verwacht in de Trouwzaal van het Aalsterse Stadhuis op maandag 24 september 2012 om 18:30 h voor een speciale jubileum-ontvangst in het bijzijn van de Burgemeester en Schepenen van Aalst.

De gevierde vereniging bestaat immers meer dan 80 jaar en werd nog nooit eerder in de bloemetjes gezet. Het meerstemmig koor begon in de prille jaren van de nieuwe parochie van het Heilig Hart, onmiddellijk na de bouw van de nieuwe kerk in 1931-1932.

Hartegalm is een vierstemmig gemengd koor en sommige leden zingen er reeds meer dan 60 jaar lang ! Naast het opluisteren van de grote feestdagen, was er al die tijd ook plaats voor profane muziek.

Vandaag treedt het koor nog steeds zelfstandig op enerzijds, maar werkt ook nauw samen met koren uit Gent en Dilbeek voor een ruimer publiek én op verplaatsing ! Eén en ander heeft natuurlijk te maken met het feit dat hun dirigent, Léon-Bernard Giot, musicus uit Melle, ook dirigent is van een drietal andere koren en een orkest. Het samenwerken van deze groepen versmelt het geheel tot één homogeen gezelschap, tot algehele tevredenheid van de toehoorders.

Eind juni ging Hartegalm Aalst met de Verenigde Koren zingen in Nieuwpoort, en op zondag 30 september 2012 om 10:30 h zijn zij te gast in de Sint-Michielskerk van Gent, alwaar de feestdag van deze heilige Michaël zal gevierd worden !

Op maandag 01 oktober 2012 is het jubilerende koor opnieuw te gast bij de Zusters Karmelitessen van Aalst voor hun allerlaatste triduüm in de Louis D’Haeseleer-straat. De viering gaat door om 19 uur en wordt er voor-gegaan door Z.E.H. Kiekens, pastoor van het Heilig Hart.

Hartegalm Aalst nam ooit deel aan de koorwedstrijden tot in de eerste divisie en is steeds één van de betere koren van Aalst geweest. Vandaag, net zoals andere jaren verwelkomt het koor nog steeds nieuwe zangers en zangeressen. De enige voorwaarde is : zingen in vrede, vreugde én vriendschap, maar als het kan ook op de juiste toon, in de maat, en de aanwijzingen van de dirigent volgend.

Voorzitter van vader op zoon, is de heer Johan Ledegen, ooit ook zingend lid van het Aalsterse Cantate Domino. Dat de koorleden enerzijds, maar ook hun bestuurders anderzijds, bij dit jubileum, heel wat straffe verhalen zullen bovenhalen, staat als een paal boven water.

Op 80 jaar tijd gebeurt er al wat.

Een hele reeks parochie-priesters passeerden de revue, alsook een aantal kerkmeesters en vandaag ook kerk-meesteressen. Eveneens heel wat orgelisten en dirigenten, waaronder Maarten Van Ingelgem. Oud-leden mogen zich ook steeds aanmelden want het koor is van plan om alle oud-koorleden eveneens te groeperen, bijvoorbeeld in ”de vrienden van Hartegalm”, maar over de naam is er nog geen definitieve beslissing gevallen.

Elk jaar gedenken deze koene zangers en zangeressen ook hun overleden leden bij het jaarlijks feest van de Heilige Caecila van Rome, patrones van alle musici. Maar maandag 24 september 2012 worden zij zelf gevierd, door de Stad Aalst, door het Oost-Vlaams Provincie-bestuur én door de minister voor Cultuur Joke Schauvliege, die zich op voorhand liet verontschuldigen, maar zorgde voor meer dan één verrassing : naast het aandenken / trofee voor de vereniging zelf, liet zij niet minder dan 17 leden vereremerken voor hun jarenlange inzet voor de Cultuur in Aalst enerzijds, en voor de Muziek met een grote ”M” anderzijds.

Maandagavond tussen 18:30 en 19:30 h zullen zij hun medailles in ontvangst kunnen nemen in de Trouwzaal ! Wij kunnen alleen maar blij zijn met dit feestelijk gebeuren. Het nakende Ceciliafeest, eind november 2012, wordt nu reeds een groot succes !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here