Chronische ziektes: op welke tegemoetkomingen hebt u recht?

Tussen 5 en 10% van de Belgen lijdt aan een chronische ziekte. Om de financiële gevolgen voor de patiënten in te dijken, kunnen ze gelukkig rekenen op een aantal tegemoetkomingen via de verplichte verzekering. De Onafhankelijke Ziekenfondsen zetten deze voordelen helder op een rijtje in hun nieuwe gratis brochure ‘Chronisch ziek? Op welke voordelen hebt u dan recht?’!
Specifieke maatregelen

Diabetes, obesitas, kanker …: alsof de emotionele last van een chronische ziekte nog niet zwaar genoeg om dragen is, krijgen de patiënten ook nog eens te maken met hoge kosten door de tenlasteneming van hun ziekte (raadplegingen, onderzoeken, geneesmiddelen, ziekenhuisopnames, verpleegkundige verzorging …). Gelukkig bestaan er in België een aantal specifieke maatregelen via de verplichte ziekteverzekering om deze kosten op te vangen. Het zorgforfait, de tegemoetkoming voor actieve verbandmiddelen, een vergoeding in de reiskosten voor kanker- en dialysepatiënten …: alle details over deze en veel meer specifieke tegemoetkomingen staan opgesomd in de nieuwe gratis brochure van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Algemene tegemoetkomingen

Naast die specifieke maatregelen bestaan er ook een aantal algemene tegemoetkomingen voor medische kosten waarop patiënten met een chronische ziekte recht hebben. Wist u bijvoorbeeld dat een chronisch zieke met een Globaal Medisch Dossier (GMD) ook bij huisbezoeken 30% minder remgeld betaalt? Dat er ook een specifieke maximumfactuur (MAF) voor chronisch zieken bestaat die een bijkomende bescherming biedt? Al deze voordelen staan helder uitgelegd in deze brochure. Een nuttig hulpmiddel in tijden waarin elke euro telt!

Op naar een geïntegreerd zorgstelstel…

Chronische ziektes hebben een grote impact op de levenskwaliteit en het budget van de sociale zekerheid. Ze zijn namelijk goed voor maar liefst 70% van de gezondheidsuitgaven. Daarom onderstrepen de Onafhankelijke Ziekenfondsen in hun ’10 krijtlijnen voor de toekomst van de gezondheidszorg’ dat chronische aandoeningen één van de grootste uitdagingen van de gezondheidszorg vormen. Voor een beter beheer van chronische aandoeningen pleiten ze daarom voor een geïntegreerd zorgstelsel!

Ontdek onze ’10 krijtlijnen voor de toekomst van de gezondheidszorg’ op www.mloz.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here