N-VA vraagt noodactieplan met focus op bevoorradingszekerheid en energieprijs

De kans bestaat dat de komende maanden de stroomproductie uit de kerncentrales van Doel 3 en Tihange 2 wegvallen. Voor N-VA-Kamerlid Bert Wollants zijn de gevolgen overduidelijk: “Bij sluiting van Doel 3 en Tihange 2 zal de stroomprijs onvermijdelijk stijgen en kan niemand de bevoorradingszekerheid nog garanderen. Wie vandaag iets anders durft te beweren, probeert de mensen een rad voor de ogen te draaien. De enige logische stap is nu een noodactieplan op touw te zetten dat focust op de bevoorradingszekerheid én op de energieprijs. Elke dag dat de regering niet ingrijpt kost koopkracht en economische groei.”

Gebrek aan beleid

Voor 2014-2017 was er al een ernstig energietekort voorzien. Het eventueel sluiten van meer dan 2000 MW aan productie – goed voor het stroomverbruik van meer dan 4 miljoen huishoudens – brengt ons nog zwaarder in de problemen. Wollants: “Wat we nu zien is een jarenlang gebrek aan beleid dat zijn tol eist. Alle reserves op vlak van elektriciteitsproductie zijn de laatste jaren opgebruikt. Staatssecretaris van Energie Wathelet kan nu niet anders dan te focussen op de energieprijs en de bevoorradingszekerheid. Dat is deze regering aan de burgers verplicht.”

Prijsstijging

Vicepremier Johan Vande Lanotte liet vandaag weten dat een stijging van de stroomprijs voor de consument, zoals aangekondigd door staatssecretaris Wathelet, ongewenst is. “Wie vandaag durft te zeggen dat er geen impact zal zijn op prijzen draait de mensen een rad voor de ogen”, besluit Bert Wollants.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here