Twee zuigelingen overleden door besmet melkpoeder

Drie loten Pregestimil zijn uit de handel genomen in Frankrijk, dit is melkpoeder van de firma Mead Johnson Nutritionals en werden in Frankrijk uit de handel genomen nadat twee zuigelingen overleden ten gevolge van een zeldzame bacterie, de Enterobacter sakazakii.
Infecties met Enterobacter sakazakii zijn zeldzaam en komen voornamelijk voor bij verzwakte zuigelingen of prematuren, meestal volgend op de inname van besmet melkpoeder.

De betrokken loten zijn: No S401719, S401420 et S402077 .

Volgens de eerste aanwijzingen lijkt het er op dat deze loten niet verkocht werden op de Belgische markt (verkoop enkel in de apotheken) maar het is niet uitgesloten dat Belgische consumenten tot deze loten behorende dozen aankochten in Frankrijk. Indien dit het geval is raadt het Voedselagentschap af deze te gebruiken. Meer diepgaande bacteriologische analyses worden momenteel uitgevoerd.

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid alsook het Wetenschappelijk Comité van het Belgische Voedselagentschap formuleerden recent adviezen betreffende het risico verbonden aan de aanwezigheid van deze bacterie.

Enterobacter sakazakii kan zich in het samengestelde product ontwikkelen indien deze gedurende voldoende lange tijd bewaard wordt bij een temperatuur boven 5 ºC. De bacterie vermenigvuldigt zich snel bij kamertemperatuur. Het respecteren van goede hygiënepraktijken bij het samenstellen van het product, de bewaring en de toediening ervan is essentieel voor het voorkomen van een nieuwe besmetting en/of de vermenigvuldiging van de schadelijke kiemen in het samengestelde product. http://www.favv.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here