Amerikanen patriottistische deserteurs

Ruim 5500 Amerikaanse soldaten zijn reeds gedeserteerd sinds het begin van de Irakoorlog. Een deel daarvan vlucht naar Canada, net als de Vietnamdeserteurs. Canada twijfelt wel of deze nieuwe lichting aanvaard moet worden. De deserteurs vinden niet dat zij hun land verraden, maar zien zichzelf als mensen met gewetensbezwaren tegenover de volgens hen illegale oorlog.

Een van de deserteurs, Dan Felushko, tekende in om in Afghanistan tegen Al-Qaeda te gaan strijden, maar hij vindt niet dat er een verband bestaat tussen Saddam en Al-Qaeda, dus weigert hij mee te vechten. In januari 2003 glipte hij weg uit een Amerikaans trainingkamp, naar eigen zeggen opdat zijn naam niet op een grafzerk zou verschijnen, en vluchtte naar Canada. Hoewel hij daar mag blijven, daar zijn vader Canadees is, kwelt de idee dat anderen nu in zijn plaats sterven hem. Niet iedereen heeft echter zoveel geluk.

Zo is er bijvoorbeeld soldaat Hinzman die uitweek nadat hij beroep had gedaan op de wet op gewetensbezwaren, maar dat werd afgewezen. Hij zit ook in Canada, maar mag daar waarschijnlijk niet blijven.

Het is nu maar de vraag of Canada de deserteurs asiel zal verlenen, aangezien de soldaten vrijwillig in het leger gegaan zijn. Het dodental van Amerikaanse strijders in Irak staat reeds op 1007. Bron: De Standaard

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here