Nominaties Plateauprijzen gekend

De broers Dardenne zijn de grootse kanshebbers om op dinsdag 7 maart met een Joseph Plateau Prijs naar huis te gaan. Voor hun film L'Enfant zijn ze maar liefst vier maal genomineerd door een jury bestaande uit vertegenwoordigers van het Belgische filmberoep. Eerder ontvingen ze ook al voor hun films Le Fils, Rosetta en La Promesse een Joseph Plateau Prijs voor Beste Film. Ook Een Ander Zijn Geluk van Fien Troch viel met drie nominaties duidelijk in de smaak bij de jury.

De genomineerden in de categorie Beste Belgische Bioscoopfilm zijn L'Enfant (Luc en Jean-Pierre Dardenne), Een Ander Zijn Geluk (Fien Troch) en L' Enfant Endormi (Yasmine Kassari).
In de categorie Beste Belgische Regisseur van een Belgische bioscoopfilm zijn Luc en Jean-Pierre Dardenne (L'Enfant), Bouli Lanners (Ultranova) en Fien Troch (Een Ander Zijn Geluk) de genomineerden.

In de categorie Beste Belgische Actrice in een hoofdrol van een Belgische bioscoopfilm maken Marie Du Bled (Ultranova), Deborah François (L'Enfant) en Karlijn Sileghem (Suspect) kans op de hoofdprijs.

In de categorie Beste Belgische Acteur in een hoofdrol van een Belgische bioscoopfilm staan Koen De Bouw (De Indringer/Verlengd Weekend), Benoît Poelvoorde (Entre ses mains) en Jérémie Renier (L'Enfant) voorop. In de categorie Beste Belgische scenarist van een Belgische Bioscoopfilm zijn Luc & Jean-Pierre Dardenne (L'Enfant), Harry Cleven (Trouble) en Fien Troch (Een Ander Zijn Geluk) de kanshebbers.

In de categorie Beste Belgische componist van een Belgische Bioscoopfilm maken Jan Leyers (Buitenspel), Casimir Liberski (Bunker Paradise) en Georges Van Dam (Vendredi Ou Un Autre Jour) kans op de Joseph Plateau Prijs.

In de categorie Beste Belgische Cinematografie zijn Benoît Debie (Calvaire), Jean-Paul de Zaetijd (Bunker Paradise/Ultranova) en Danny Elsen (De Bloedbruiloft/Buitenspel/Vendredi Ou Un Autre Jour/Verlengd Weekend) de genomineerden.

De genomineerden in de categorie Beste Belgische Kortfilm worden later bekend gemaakt. Uit deze nominaties zal het Belgische filmberoep in een tweede stemronde de uiteindelijke winnaar kiezen. Deze tweede stemronde van de Joseph Plateau Prijzen 2005 staat open voor alle actieve Belgische filmprofessionelen met Belgische nationaliteit, die kunnen aantonen dat ze in de laatste vijf jaar actief waren in filmproductie, filmdistributie, filmexploitatie, filmonderwijs, filmbeleid of filmjournalistiek. Price Waterhouse Coopers staat in voor de verwerking van deze tweede stemronde.

De 19de editie van de Joseph Plateau Prijzen vindt op dinsdag 7 maart plaats in het Gentse Kunstencentrum Vooruit. De presentatie is in handen van Roel Van Bambost en Peter Vermeersch zal met zijn Flat Earth Society de avond muzikaal ondersteunen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here