Davidsfonds Gentbrugge 75 jaar jong

Het Davidsfonds Gentbrugge vierde zijn 75 jarig bestaan met een academische zitting op vrijdag 13 januari. Sprekers waren Urbain Vermeulen, afdelingsvoorzitter, Norbert D'hulst, secretaris-generaal van het Davidsfonds, en Sas van Rouveroij, Eerste Schepen en Schepen van Cultuur en Toerisme. Het trio Carpe Diem zorgde er voor het muzikale intermezzo.

Daar het vrijdag de dertiende was ging schepen Van Rouveroij in op het onheil dat het getal dertien aanricht en dat op vrijdag, de dag van Freya. Maar volgens Van Rouveroij had het Davidsfonds Gentbrugge geen hinder van eender welk onheil. De schepen herinnerde de toehoorders aan het feit dat het Davidsfonds als een van de vele erkende socio-culturele instellingen steeds kon rekenen op de nodige steun van het stadsbestuur. Tevens kondigde Van Rouveroij aan dat Gent de bouw plant van vijf polyvalente zalen en dat één van die zalen achter het Dienstencentrum van Gentbrugge komt. De zaal zal plaats bieden aan 400 personen en zal naast een polyvalente ruimte ook een repetitieruimte en plaats voor het jeugdhuis Ekseekwoo bevatten. Bovendien komt er een groot terrein voor buitenactiviteiten.

Schepen Van Rouveroij mocht bovendien vier medailles van de Vlaamse Gemeenschap overhandigen aan de afdeling (voor het 75 jarig bestaan). Aan Urbain Vermeulen (voorzitter sinds 1971), Ivan Gheysens (bestuurslid sinds 1980) en Jozef De Grieve (secretaris sinds 1967). Een bijzonder woord van dank ging uit naar Jozef die als een 'echte duivel doet al' de verenging al die jaren onvermoeibaar ondersteunde. De laureaat van de Junior Journalistwedstrijd afdeling Gentbrugge was Filip Batselé van het St. Gregoriuscollege te Gentbrugge

Al 125 jaar is het Davidsfonds onvermoeibaar bezig met een rijke Vlaamse sociale en culturele beleving. Het Davidsfonds legt het accent vooral op drie werkterreinen: taal, geschiedenis en kunst. Initiatieven als het Groot Nederlands Dictee en de Junior Journalistwedstrijd moedigen op een speelse manier de belangstelling aan voor taal. Als enige onafhankelijke literaire uitgeverij in Vlaanderen, speelt het Davidsfonds zijn rol als promotor van het Nederlands. Geschiedenis is voor het Davidsfonds een tweede prioriteit. De afdelingen profileren zich met initiatieven die het verleden levend houden. Het Davidsfonds brengt mensen ook in contact met kunst. Er zijn grote concerten op verschillende locaties en het Davidsfonds brengt gereputeerde uitvoerders en ensembles op cd. Open atelierdagen verlagen de drempel tot de moderne beeldende kunst. Ook naar het hedendaagse podiumgebeuren wil de vereniging een actievere rol spelen. Zo bouwt het Davidsfonds aan ware democratisering van cultuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here