VN-top vergadert over Iran

De USA en Europa hopen China en Rusland te kunnen inlijven in wat een zware diplomatieke inspanning zal worden tegen het omstreden nucleair programma van Iran. De heropstarting van het nucleair programma in Iran kan aanleiding geven tot de verwijzing van Iran naar het Internationaal Atoom Agentschap voor mogelijke sancties. Moskou, een belang van $1 miljard in de bouw van Iran's eerste nucleaire reactor, en Beijing die een belangrijk verbruiker van Iranese olie is, hebben dit totnogtoe geblokkeerd. Ze hebben beide een vaste zetel en vetorecht binnen de VN.

Een diplomaat van het EU-trio Duitsland, Engeland en Frankrijk meldde dat Rusland echter tegen de VN aanleunt en waarschijnlijk wel sancties zou steunen, maar tegelijkertijd zei hij dat China nog een ander paar mouwen zou worden. Nochtans zou de steun van Moskou en Beijing de raad van IAA veel vroeger kunnen doen bijeenkomen dan op de nu voorziene datum van 6 maart.

Iran blijft ondertussen volhouden dat er geen nucleair wapenprogramma bestaat, en dat het nucleair programma enkel dient om de broodnodige electriciteit in de economie te kunnen pompen.

Maar het vertrouwen in Iran is zoek, onder meer door twintig jaar geheimhouding omtrent het nucleair onderzoek tot 2002, de moeizame samenwerking met het IAA sindsdien en de recente uitlatingen over het vernietigen van Israël.

Mohamed ElBaradei, chef van het IAA zei vorige week dat hij niet kon uitsluiten dat Iran er een geheim nucleair wapenprogramma op na houdt. Als ze naast hun nucleair energieprogramma een nucleair wapenprogramma ontwikkelen, zijn ze slechts een paar maanden verwijderd van een effectieve bom.

Hij voegde er aan toe dat er nog documenten en locaties moeten worden onderzocht om uit te maken of er geen luchtje aan zit. Iran heeft vorige week namelijk een grens overtreden door de IAA-zegels van apparatuur te halen die moet dienen om uranium te verrijken. Verrijkt Uranium is een belangrijk ingrediënt voor nucleaire energie, maar met een hogere verrijking, het hoofddeel voor een nucleair wapen.

Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland reist vandaag naar Moskou om met President Vladimir Poutin te praten over het vormen van een gesloten front tegen Iran.

Teheran reageert door te melden dat sancties tegen Iran de olieprijzen drastisch de lucht in zouden kunnen jagen (Iran is de vierde grootste exporteur van ruwe olie ter wereld). Verder herhalen ze dat enkel diplomatie, en geen dreigingen, een uitweg kunnen bieden.

Condoleezza Rice sprak vorige week de Republikeinse en Democratische Senatoren in de USA tegen door te melden dat van een militaire interventie op dit moment geen sprake kan zijn. Bron: Reuters

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here