IVAGO produceert elektriciteit (en staakt)

De werken aan de energierecuperatie eenheid van de IVAGO verbrandingsinstallatie vorderen erg snel. Eind oktober legde IVAGO de installatie twee weken stil. Ongeveer 50 specialisten werkten de klok rond. In een uiterst korte periode realiseerden zij de aansluiting van de nieuwe eenheid: een technisch huzarenstukje. Kranen met een hefvermogen van 650 ton leverden het zware werk.

De bestaande koeltorens werden uitgebroken en vervangen door nieuwe verbindingskanalen van elk 120 ton. Die werden tussen de verbrandingsovens en de stoomketels ingepast: een precisiewerkje! Turbine, alternator, een gigantische luchtkoeler, diverse warmtewisselaars en allerlei andere toestellen en elektrische voorzieningen werden op het geheel aangesloten. Half november kon de installatie opnieuw opstarten.

Vanaf eind dit jaar wordt de warmte van de rookgassen gebruikt om stoom te maken. Die dient op zijn beurt om elektriciteit op te wekken. In de eerste fase ligt de nadruk op de productie van stroom voor eigen gebruik én voor de levering aan het openbare elektriciteitsnet.

De aanleg van een nieuwe ondergrondse stoomleiding naar het Universitair Ziekenhuis Gent is gepland voor 2006 zodat IVAGO stoom inzetten als nuttige warmte voor het Universitair Ziekenhuis. Die dient voor de verwarming van gebouwen en diverse andere diensten waaronder de keukenservice. Samen zullen UZ Gent en IVAGO het verbruik van aardgas met ongeveer 6 miljoen m3 per jaar terugdringen, wat uiteraard voor een enorme vermindering zorgt van de uitstoot van CO2 en alle andere broeikasgassen.

Ondertussen bereikte ons het nieuws dat een klein deel van het IVAGO personeel binnenkort staakt. Wees gerust het is echt een klein deel: enkel de chauffeurs leggen het werk neer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here