Laptops meest getroffen door dataverlies

Uit onderzoek van Ontrack Data Recovery, 's werelds grootste data recovery-expert, blijkt dat van al het dataverlies dat gebruikers van draagbare apparaten ondergaan, zij het hardst getroffen worden door dataverlies van de laptop. De enquête, die wereldwijd gehouden werd onder meer dan 400 professionals, laat zien dat 61 procent de laptop aanmerkte als ergste apparaat om data van te verliezen.

Ondanks het feit dat het aantal laptopgebruikers groeit, weten maar weinig mensen uit deze groep van de gevaren van dataverlies. Hoewel het aantal laptops dat in EMEA verkocht werd met 24 procent gegroeid is, krijgt Ontrack Data Recovery in sommige regio's wel 50 procent meer recovery-aanvragen.

"Het is ironisch dat mensen de data die zij het hoogst waarderen, het minst beschermen", aldus Adrian Palmer, managing director bij Ontrack Data Recovery in de UK. "De meest voorkomende manier om data te verliezen is door fysieke schade. Dat komt gewoonweg door het onjuist opbergen van de laptop of er onvoorzichtig mee omgaan. Virusaanvallen, gebreken in de software of simpele menselijke fouten zorgen er ook vaak voor dat data verloren gaat van draagbare apparaten."

Doordat het aantal mobiel werkenden blijft groeien, lijkt het of IT-managers de controle kwijtraken over omdat steeds meer van die informatie door werknemers meegenomen wordt op laptops. Dit kan grote gevolgen hebben voor professionals die hun data onderweg willen gebruiken.

"Toen computers nog gewoon op het bureau stonden, rustte de verantwoordelijkheid voor de veiligheid en protectie van data alleen op de schouders van IT-managers", voegt Palmer toe. "Nu data net zo mobiel is als de werknemer, is het van belang dat mensen zich extra bewust zijn van de risico's die mobiel werken met zich meebrengt."

Enkele tips uit om laptopbeheer veiliger te maken.

Pas op, breekbaar – Dat laptops draagbaar zijn, wil nog niet zeggen dat ze onverwoestbaar zijn. Veel gebruikers realiseren zich niet dat de minste of geringste beweging hun fragiele harde schijf kan beschadigen. Houdt het apparaat daarom vlak en stil tijdens het werken. Gebruik daarnaast een gevoerde laptoptas bij het reizen.

Houd het netjes – Nog een probleem dat de draagbaarheid met zich meebrengt; gebruikers bergen ze vaak op in een stoffige of vieze omgeving. Of het nu gemorste koffie op het toetsenbord is of een berg paperassen bovenop de laptop, gebruikers kunnen hiermee problemen voor hun data veroorzaken. Een laptop functioneert het best door deze scenario's te voorkomen en hem alleen te gebruiken in een droge en schone omgeving.

Een beetje privacy graag – Bij de bescherming van data op de laptop is het van belang dat alles veilig is. Zorg dat de harddrive van de laptop beveiligd is met een wachtwoord. Mocht hardware onverhoopt verloren gaan, dan wordt gevoelige informatie die op het apparaat opgeslagen is, niet openbaar.

Denk aan rugdekking – Eén van de meest gemaakte fouten bij het gebruik van laptops is het gebrek aan back-ups van belangrijke documenten. Vreemd genoeg is het zo dat back-ups vaker worden gemaakt op desktop-computers. Als een laptop je belangrijkste computer is, maak dan regelmatig back-ups.

Vertrouw op de professional – Als de laptop rare geluiden maakt of weigert fatsoenlijk op te starten, vergeet dan niet dat er de mogelijkheid is een professionele recovery-dienst in te schakelen. Jaarlijks worden duizenden laptops voor herstel van data weggebracht. Professionele data recovery-bedrijven zijn experts in het redden van gegevens van laptop-drives. Als de data waardevol is, loont het zeker de moeite een erkend recovery-bedrijf in te schakelen om de gegevens te herstellen.

Bron: Ontrack

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here