Fakkelteater zoekt jong talent

Directeur van Fakkeltheater Sam Verhoeven zoekt jonge mensen om zijn producties te verrijken

Komend theaterseizoen heeft Musical van Vlaanderen heel wat in petto voor musicalliefhebbers met producties zoals Ben X en Assepoester. Maar ook in theaters van het kleinere circuit zoals Fakkelteater in Antwerpen is heel wat te beleven.

Fakkelteater brengt al sinds 2003 professionele musicals op de planken. “We kunnen eigenlijk spreken van een traditie”, zegt Sam Verhoeven, directeur van Fakkelteater. “Daarnaast brengt Judastheaterproducties sinds 2007 musicals zoals Ganesha en Lelies naar Fakkelteater.”

Subsidies

Sam Verhoeven is naast directeur van Fakkelteater componist van enkele musicals zoals Ganesha en hij is ook medeoprichter van Judastheaterproducties. Na de beslissing van minister Schauvliege om de subsidiëring van Musical van Vlaanderen stop te zetten, raakte bekend dat Judastheaterproducties in hun plaats subsidies zullen ontvangen. “Ik ben natuurlijk erg blij voor Judas, maar het stopzetten van de subsidiëring van Musical van Vlaanderen is natuurlijk een groot verlies voor de sector”, zegt Sam Verhoeven. “Wij hebben ook niet de ambitie om dat gat op te vullen. Wij brengen immers niet zo’n grote producties. Ons doel is wel om elk seizoen twee nieuwe creaties aan te bieden.”

Jong publiek, jonge cast

Naast een nieuwe eigen creatie van Judastheaterproducties (Josephine B.) gaat in februari Muerto in première. “Muerto is een familievoorstelling over kindsoldaten in Colombia. Het is een musical met een jonge cast, 24 jongeren en kinderen en daarnaast ook nog een ensemble van jonge beginnende mensen.”

Deze nieuwe musicals brengen ook een jong publiek met zich mee. “Bij producties als Lelies en Ganesha waren er opvallend veel mensen tussen 15 en 30 jaar in het publiek. Dit komt volgens mij omdat wij net iets anders doen dan de grote productiehuizen. Daarnaast trekt een jonge naam zoals Timo Descamps ook veel jonge mensen.”

Judastheaterproducties was de voorbije jaren al een goede startplaats voor jonge mensen. Denk maar aan Leendert De Vis die dankzij een rol in Lelies nu de kans krijgt om de titelrol te spelen in Ben X. “Ook in de toekomst willen wij jonge mensen lanceren. Het is immers moeilijk om in deze sector je weg te vinden en wij bieden graag een plaats aan jong talent, ook omdat jonge mensen erg gemotiveerd zijn. We zoeken bij elke productie nieuwe mensen. Daarom organiseren we op 30 juli een open auditie.”

Musical buiten Fakkelteater

Naast de ambitie om elk seizoen twee nieuwe voorstellingen te maken, wil Judastheaterproducties ook door Vlaanderen reizen. “Voor het seizoen 2013-2014 is het de bedoeling dat we met een musical rond Lili en Marleen door heel Vlaanderen toeren. Hiervoor werken we samen met een verkoopbureau. Het is de bedoeling om minstens 30 voorstellingen te verkopen.” Maar ook Muerto, niet geproduceerd door Judastheaterproducties, is in elke provincie te zien. “En als Muerto echt aanslaat bij het publiek hernemen we de voorstelling voor het volgende seizoen”, voegt Verhoeven er nog aan toe.

Surf voor meer info en tickets naar www.fakkelteater.be.

© 2012 – StampMedia – Tekst: Karolien Segers, foto: Sander Carollo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here