Kippen, te weinig plaats steek ze dan in de diepvries

Ophokplicht zorgt voor problemen wegens te weinig ruimte. Vandaag kreeg BLID een aantal oproepen van verontruste mensen die problemen hadden met de ophokplicht. Deze mensen vertelden dat ze niet over voldoende ruimte beschikken om hun gevogelte onderdak te geven en dus gedwongen zijn hun dieren op een zeer kleine ruimte te zetten. Maar de ophokplicht kan enkele maanden aanhouden en dieren zijn niet gemaakt om zo lang op een hele kleine ruimte te vertoeven een kip is trouwens een scharreldier. Kippen kunnen dan depressief en gestrest raken en elkaar aanvallen, soms zelfs met een dodelijke afloop.

Toen deze mensen ten einde raad aanklopten bij hun gemeentebestuur raadde die hen tot hun grote verbazing aan om de kippen dan maar te slachten. BLID vindt dit een zeer krasse uitspraak van de gemeentebesturen.

BLID begrijpt de maatregel van de ophokplicht en deze moet worden gerespecteerd, maar vindt niet dat gemeenten mensen kan aanraden hun dieren te slachten. Vele mensen houden kippen namelijk als sierdieren en zijn niet bereid hen te slachten. De gemeenten zouden deze mensen de kans moeten geven om hun hokken uit te breiden door een constructie bij te bouwen. Op die manier kunnen ze voldoende ruimte voorzien voor hun dieren.

Daarom vindt BLID dat de gemeenten toegeeflijker moeten zijn voor mensen die een inspanning willen doen in verband met de uitbouw van hokken, om zo het behoud van hun kippen te garanderen en dit minstens zolang de ophokplicht geldt. De constructie kan na de ophokplicht terug worden afgebroken.

Via de media willen we de bijzondere aandacht trekken van de gemeenten om in deze periode van onzekerheid, begripvol te zijn voor de duizenden kippen en hun eigenaars!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here