Rij-attest voor ruiters op de openbare weg

De laatste jaren schaffen namelijk meer en meer particulieren zich een paard aan, maar velen hebben geen besef van de risico's die paardrijden op de openbare weg met zich meebrengt. Daarom ijvert BLID voor een verplicht rij-attest voor ruiters die met hun paarden op de openbare weg komen. Ze willen dat het voorstel nu in een stroomversnelling komt naar aanleiding van het artikel in Het Laatste Nieuws over de Limburgse huifkarbestuurder die zijn rijbewijs moest afgeven omdat hij 0,55 promille in zijn bloed had terwijl hij met zijn huifkar reed. 

BLID vindt dat een ruiter die op de openbare weg wil rijden aan twee belangrijke voorwaarden moet voldoen.Ten eerste moet een ruiter voldoende bekwaam zijn een paard te besturen. Vele ruiters gaan eerst lessen volgen in een manege, maar dit is nog steeds niet verplicht. Zo wil BLID dat degelijke lessen wel verplicht moeten zijn.

Ten tweede moet een ruiter het verkeer kennen en de verkeersregels in acht nemen. Mensen die geen autorijbewijs hebben en dus weinig of geen ervaring hebben in het verkeer, mogen vandaag de dag wel paardrijden op de openbare weg. Dit is volgens BLID ronduit gevaarlijk. Want verkeersregels zijn vandaag de dag uiterst belangrijk voor iedereen die zich veilig op de openbare weg wil verplaatsen, zij het met een auto, een fiets of een paard. Indien de ruiter zich niet aan de regels houdt, zou men het rij-attest kunnen afnemen.

Bovendien zegt BLID dat dergelijk attest enkel uitgereikt mag worden vanaf een bepaalde leeftijd. Soms zien we namelijk kinderen helemaal alleen met een pony op de openbare weg en dat is onverantwoord.  Ook zouden alle ruiters verplicht moeten worden een helm te dragen. Want indien een ruiter van zijn galopperend paard valt, kan hij ernstige verwondingen oplopen aan het hoofd. En sinds kort moeten ook alle bromfietsers een helm dragen, dus waarom deze maatregel dan niet doortrekken naar ruiters?Tenslotte zouden alcoholcontroles op ruiters meer aandacht moeten krijgen.

Op zondagnamiddag zien we namelijk dikwijls kudden ruiters die aan een kroegentocht bezig zijn. Sommige cafés zijn er zelfs op voorzien om ruiters met paard te ontvangen en plaatsen een aangepast aanbindsysteem, zodat de ruiter niet bij zijn paard moet blijven. De tocht met het paard gaat gezellig van kroeg naar kroeg en de ruiters beseffen niet dat ze de verkeersregels dienen te respecteren. Als men een glaasje teveel uitheeft, komt vaak het 'cowboy-gevoel' naar boven en durft men al eens gewaagde kunsten uithalen met het paard.

Als dronken ruiter op de openbare weg ben je een gevaar voor jezelf, voor de andere weggebruikers én voor je paard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here