Inkt uit printers is ongezond – tonerziekte

Veel mensen met een kantoorbaan zijn geschrokken. Het Nederlandse consumentenprogramma Radar deed een onderzocht naar de kwaliteit van de binnenlucht en ging daarvoor op bezoek bij een Duits milieu-instituut en concludeerde dat mensen die bij een laserprinter of kopieerapparaat werken, last kunnen krijgen van geïrriteerde luchtwegen en tranende ogen. De boosdoener: fijne stoffen uit de toner die naar buiten komen. De mogelijke gevolgen zijn erger dan roken: ernstige longschade is niet ondenkbaar.

Bezorgde reacties

"Duidelijk is dat de klachten van mensen die op kantoor werken in de buurt van een niet-gesloten printer of kopieerapparaat, serieus genomen moeten worden", aldus de vakbond.

Nano-partikelen

De fijne deeltjes (Nano-partikelen) in toners van laserprinters of kopieerapparaten bestaan vaak uit zware metalen, die volgens de Duitse onderzoekers wel degelijk in de lucht, en dus uiteindelijk ook in het menselijk lichaam, terecht komen.

Bij onze Oosterburen is de 'tonerkrankheit' al veel langer een hot issue, en er zijn daar dan ook al meer dan 800 klachten binnengekomen. Eerder toonden onderzoeken uit Spanje en de VS al aan dat toners schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Volgens Radar zijn er wel richtlijnen voor werkgevers die adviseren om de apparaten in een andere ruimte neer te zetten en die ruimte voldoende te ventileren maar kunnen de werkgevers echter nergens toe worden verplicht. Gevolg is dat op veel kantoren de printers en kopieer-apparaten nog gewoon in de werkruimte staan.

Enkele tips die de risico's zoveel mogelijk kunnen verkleinen:

1. Plaats het apparaat niet in een ruimte waar je veel aanwezig bent.
2. Zorg voor een goede ventilatie in de ruimte waar het apparaat staat.
3. Draag handschoen en een mondkapje bij het verwisselen van de toner. Doe het nooit met je blote handen!
4. Verpak een verbruikte toner in een plastic zak en breng het naar de inzamelingsplaats van chemisch afval.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here