Nederlander in Cambodja opgepakt op verdenking van kindermisbruik

Terre des Hommes waarschuwt voor gebrek aan controle particuliere hulpprojecten. In Cambodja is een 38-jarige Nederlander opgepakt op verdenking van seksueel misbruik van vijf minderjarigen in de leeftijd van zeven tot dertien jaar. De kinderen werden opgevangen in een hulpproject van de Nederlander. De verdachte is vorige week gearresteerd nadat Terre des Hommes projectpartner Action pour les Enfants (APLE) de politie had geïnformeerd over de zaak.

Projectpartner APLE heeft de verdachte een jaar gevolgd nadat zij aanwijzingen had ontvangen over het vermeende misbruik. Daarbij werkt APLE nauw samen met de lokale politie. De rechtbank besliste afgelopen zaterdag dat de man in voorlopige hechtenis moet blijven totdat de zaak voorkomt. De minderjarige slachtoffers, een zevenjarig meisje en vier jongens tussen negen en dertien jaar, worden bijgestaan door APLE.

Het is niet de eerste keer dat een Nederlander over de grens die zich inzet voor kwetsbare kinderen wordt verdacht van seksueel misbruik van minderjarigen. In 2010 werd een 65-jarige Nederlander in Cambodja gearresteerd na onderzoek van APLE. De man beheerde een opvangproject voor kinderen in de populaire badplaats Sihanoukville. In februari van dit jaar werd hij veroordeeld en na zijn vrijlating werd hem de toegang tot Cambodja ontzegd. Eerder werd een Nederlander, door een Nederlandse rechtbank, veroordeeld vanwege seksueel misbruik van minderjarigen in zijn Bengaalse opvanghuis. In Nepal kwam in 2007 een soortgelijke zaak aan het licht. Momenteel zit een Nederlander vast in Suriname op verdenking van seksueel misbruik van kinderen uit zijn eigen opvangproject.

Gebrek aan controle
Terre des Hommes pleit al langere tijd voor beter toezicht binnen particuliere hulpinitiatieven in ontwikkelingslanden. Door het gebrek aan controle of toezicht op projecten is het totaal onduidelijk of er strafbare feiten plaatsvinden. Zo hanteren de meeste kinderhulporganisaties een zogenoemde child protection policy. In deze benadering worden medewerkers bewust gemaakt van signalen die mogelijk duiden op seksueel misbruik van kinderen. In het gehanteerde beleid is onder meer vastgelegd dat het werken met kinderen zoveel mogelijk zichtbaar moet zijn voor anderen. Daarnaast worden medewerkers gescreend op hun werkverleden en worden referenties nagetrokken. Particulieren die een hulpproject starten, moeten kennis nemen van beleid om kinderen te beschermen. Dat is in het belang van de kinderen, maar ook in het belang van de eigenaar van het project. Zonder enige vorm van toezicht of controle door bijvoorbeeld collega’s blijft het altijd onduidelijk wat er zich afspeelt achter de deuren van een kinderhulpproject.

Bron: Stichting Terre des Hommes Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here