Spyware-dreiging op werkplek neemt toe

Onderzoek Trend Micro: besef is groot, maar gebrek aan kennis vereist krachtiger beveiliging en meer voorlichting. Trend Micro, Inc. (TSE: 4704, Nasdaq: TMIC), leider op het gebied van netwerkantivirus- en internet-content-beveiligingssoftware en -diensten, presenteert nieuwe resultaten van een grootschalig security-onderzoek. Hieruit blijkt dat meer dan 87 procent van alle zakelijke gebruikers zich bewust is van spyware, maar dat 53 procent behoefte heeft aan meer voorlichting van de IT-afdeling om beter begrip te krijgen van de bedreigingen. De onderzoeksresultaten onderstrepen dat besef van de gevaren niet noodzakelijk tot kennis leidt en gebruikers verwachten dan ook van hun IT-afdeling de nodige bescherming.

Het onderzoek, waaraan 1.200 eindgebruikers van kleine organisaties tot en met multinationals deelnamen, is uitgevoerd in de Verenigde Staten, Duitsland en Japan. De resultaten bieden inzicht in de perceptie van eindgebruikers en hun gedrag op de werkplek met betrekking tot spyware. Volgens het onderzoek komen steeds meer zakelijke gebruikers, vooral MKB-bedrijven, in aanraking met spyware.

Luc Eeckelaert, Business Unit Manager bij Trend Micro Benelux: "Gebruikers gaan nog steeds te nonchalant met e-mails en websites om, zeker op het werk, wanneer ze denken dat de IT-collega's alles onder controle hebben. Daarom is het van groot belang om naast de beveiliging ook te blijven hameren op de awareness van de werknemers. Het is intussen tot de meeste bedrijven doorgedrongen dat investeren in een security policy noodzakelijk is, maar MKB's blijven nog achter. Makkelijk te implementeren oplossingen die minder complex zijn, moeten de drempel verlagen."

Buiten de behoefte aan meer informatie was één van de meest zorgwekkende bevindingen dat risicovol online gedrag vaker voorkomt bij eindgebruikers in bedrijven met een eigen IT-afdeling om ze te beschermen.

"Optimale infrastructuurbeveiliging wordt complexer doordat eindgebruikers op het werk risicovoller pc-gedrag vertonen", verklaart Ed English, Vice-President en Chief Technologist anti-spyware bij Trend Micro. "Spyware is een beveiligingsprobleem dat de kinderschoenen is ontgroeid. Eindgebruikers twijfelen aan de ene kant aan de effectiviteit van anti-spyware-oplossingen, maar geven aan de andere kant toe dat ze voor bescherming sterk vertrouwen op de IT-afdeling. Veel van hen negeren hun eigen verantwoordelijkheid voor wat betreft online gedrag." Bron: Trend Micro

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here